Хустська міська рада

Звіт міського голови

Шановні Хустяни!  Відходить в історію 2012 рік, а з ним і другий рік з часу мого обрання на посаду та сформування нині діючого депутатського корпусу Хустської міської ради VI скликання. Для розв’язання нагальних проблем, яких завжди чимало в місті, депутатами обрали перевірених на ділі підприємців, виробників, керівників різних рангів. Разом нам вдалося досягти певних результатів на шляху до реалізації програми з якою я йшов на вибори,  однак кілька передвиборних обіцянок, як не прикро це визнавати, таки залишаються обіцянками. Одначе, громада мала б розуміти, що все й одразу ми зробити не можемо, тим більше, що моя передвиборна програма писалась на п’ять років. Усе сказане мною, я запевняю, буде реалізовано у найближчі три роки роботи нашої команди. Зізнаюся, робити це не просто. Адже будемо відверті: бюджет міста сьогодні – це фактично каса з виплати заробітної плати та погашення витрат на комунальні послуги школам, дитсадкам, установам культури та спорту, 95%  бюджету направлена на соціальну сферу, на розвиток, засобів практично немає. Та тим не менше ми можемо говорити про певні результати.
Зокрема нам вдалося зробити:

  • капітальний ремонт даху у ДНЗ № 1 «Малятко», (142тис.580грн.);
  • капітальний ремонт котельні у ДНЗ № 8 «Ялиночка», (98тис.609грн.);
  • капітальні ремонти приміщень у ДНЗ № 5 «Зернятко», (107тис.914грн.) та у ДНЗ №2  «Сонечко», (713тис.152грн.).
  • Розроблено кошторисну документацію на реконструкцію котельні із встановленням додаткового котла на альтернативному паливі у ДНЗ № 2 «Сонечко», (214тис.860грн.) та на капітальний ремонт приміщень ДНЗ № 3 «Дзвіночок», (2млн.624тис.800грн).
  • Приділяли увагу і загальноосвітнім закладам міста.
  • Встановили електроопалення в майстерні (26тис.393грн.) та провели капітальний ремонт приміщень (133тис.342грн.) Хустської СШ № 1 ім. Августина Волошина.
  • Капітально відремонтували розподільчі мережі підвальної частини системи центрального опалення у ЗОШ I-III ст.№ 5 (124тис.199грн.). Розпочали роботи з капітального ремонту приміщень ЗОШ I-III ст.№ 4 (450тис.грн.).
  • Провели капітальний ремонт харчоблоку (291тис.677грн.), теплотраси (278тис.980грн.) та приміщень спального корпусу (291тис.368грн.) у Хустській гімназії-інтернаті.
  • Коштом міського бюджету, у цьому навчальному закладі оновлено обладнання душових кабінок та кімнат гігієни (126тис.576грн.), придбано електорообладнання для харчоблоку (103тис.900грн.), учнівські парти (12тис.700грн.) та закуплено матеріали для поточного ремонту (заміни вікон та дверей) на суму 103тис.370грн.
  • Mіська рада продовжує, розпочату кілька років тому, добру традицію оздоровлювати призерів та переможців предметних олімпіад, творчих конкурсів та спортивних змагань на узбережжі Чорного моря та призерів IV етапу Всеукраїнських олімпіад у міжнародних таборах. До слова, в останні роки, у Болгарії. Окрім того, хотів би зазначити, що впродовж 2011-2012рр. оздоровчою кампанією у пришкільних таборах було охоплено 2165 та 2117 учнів відповідно, а сума витрат склала у 2011 році – 195тис.900грн., а у 2012 році – 216тис.800грн. Видатки на харчування у 2011 році – 1млн.688тис.632грн. та у 2012 році більше одного мільйона гривень. 99тис.400грн. виділено на закупівлю путівок у стаціонарний табір на узбережжі Чорного моря у 2011 році та дев’яносто чотири з половиною тисяч гривень у 2012 році. Окрім того минулого року для закупівлі путівок на відпочинок двох призерів IV етапу Всеукраїнських олімпіад у Болгарії
  • Незважаючи на фінансову скруту, весь рік стабільно забезпечували виплату заробітної плати працівникам освіти та культури, віднайшли можливість надати премію освітянам до дня вчителя в межах 60% посадового окладу. Я пам’ятаю що обіцяв 100% премію, але і так в цей непростий рік виплата перевищила 1 млн 200 тис. грн. з міського бюджету.
  • 3078 одержувачів держдопомог. з початку року отримали 18467,2тис.грн. На обліку в міському управлінні праці та соцзахисту населення перебувають 3 прийомні сім`ї та два будинки сімейного типу, яким впродовж року нараховано 433,25тис.грн. Субсидій на суму 880,9тис.грн отримало 610 сімей.
  • Вирішується в місті питання забезпечення ветеранів санаторно-курортним лікуванням. За 2012 рік, з а рахунок субвенції 16 ветеранів війни та 5 інвалідів отримали путівки в санаторії, 3184 були забезпечені ліками за пільговими рецептами.
  • 49 інвалідів отримали компенсацію на бензин та техобслуговування , 21 інвалід – за невикористані путівки.
  • Одноразову грошову допомогу отримали 385 чоловік, на загальну суму 94,7тис. грн..
  • 19 інвалідів пройшли курс реабілітації у Виноградівському реабілітаційному центрі, 18 інвалідів забезпечено протезами та ортопедичним взуттям, 6 інвалідів отримали інвалідні візки. Під опікою міської ради і територіальний центр з обслуговування одиноких людей та пенсіонерів. Працівники установи надають допомогу більше двомстам одиноким та престарілим у 2011 році на суму 524,9тис.грн, у 2012році на обслуговування цих людей виділено 442,5тис.грн.

Щодо комунальної сфери то:

  • нині вже забезпечено цілоденне водопостачання у одному мікрорайонів Хуста, на вулицях Жайворонковій та Володимирській. Замінено десятки метрів зношених ділянок водогонів та каналізаційних мереж на вулицях: Проектна, Егана, Червонодеревників, І.Франка, Вокзальна, Керамічна-Пряма та Київська Набережна. Окрім того міськводоканалом виконано ремонт 30 водогінно-каналізаційних колодязів. Проведено реконструкцію розподільчої камери біля водозабору «Ріка» та замінено насос на насосній станції III підйому по вулиці Кубинця.
  • Прокладено ще2,5 кілометрівводопровідної мережі (вул.. І.Данчі, Лемка-Волошина, Гойди, Керамічна-фабрика «Старт»). Загальна вартість цих робіт склала один мільйон вісімсот сорок тисяч гривень.
  • Замінено півтора кілометра водогону на вулицях В.Великого (тут повністю замінені також будинкові вводи), Тичини, Суворова на що з міського бюджету виділено близько мільйона гривень. Було закуплено нове технологічне обладнання на станції II підйому водозабору «Тиса» загальною вартістю 279 тисяч гривень. Замінено каналізаційний колектор на м.Незалежності та реконструйовано каналізаційні мережі по вулиці Гвардійській та Гойди від перехрестя вулиці Зоряна до перехрестя вулиці Чайковського. Загальна вартість робіт сягнула двохсот тисяч гривень.
  • Разом з мешканцями вулиць Ольжича, Тимка, Скляренка, Карпатська, Проектна, Ромжі, Андрели, Вірага, (роботи виконував Хустський водоканал, матеріал закупили мешканці) замінені водогони на цих вулицях. Я щиро дякую цим людям за їх громадянську позицію, і щоб стимулювати таку активність в інших, буду намагатись, в першу чергу, підключати такі вулиці до цілодобового водопостачання.
  • розпочали і плануємо завершити роботи по заміні дорожнього полотна на бруківку по вулиці Братів Бращайків. Кошторисна вартість робіт складе близько одного мільйона гривень. Наразі продовжено роботи і по заміні дорожнього покриття по вулиці Гвардійській.
  • вдалося провести капітальний ремонт частини дорожнього покриття по вулиці Слов’янській (139тисч гривень).
  • Провели роботи по реконструкції центральної вулиці А.Волошина, що включали в себе  заміну дорожнього покриття, облаштування тротуарів, відновлення липневої каналізації та реконструкція дорожнього кільця. На жаль, по незалежним від міської влади причинам ця робота не завершена в повному обсязі цього року.
  • завдяки фінансовій підтримці депутата, на той час Закарпатської обласної ради, а сьогодні Верховної ради України – Павла Балоги, котрий окрім подарованої бруківки взяв на себе й майже усі фінансові витрати по її заміні розпочалась реконструкція тротуарів міста. На сьогоднішній день вже завершено роботи на вулиці Степана Паппа, Б.Хмельницького, Карпатської Січі, А.Волошина. Загалом же, у Хусті викладуть чотири з половиною тисяч квадратних метрів бруківки.
  • за кошти міської ради, а це близько двохсот тисяч гривень, проводились роботи з облаштування тротуарів у минулому році на вулиці Гвардійська та на вулиці Керамічна
  • Хотів би відмітити, що цього річ вдалося вирішити ще одне наболіле питання – врегулювання руху на перехресті вулиць Львівська-Духновича-Свободи-Гвардійська. Міською радою було ухвалено рішення щодо встановлення на цьому «інтенсивному» перехресті чотирьох транспортних та восьми пішохідних світлофорів. З бюджету міста було виділено 254тисячі гривень на виготовлення проектно-кошторисної документації, придбання та встановлення світлофорів. І якщо раніше, до встановлення на цьому перехресті світлофорів проїзд, в період пікового навантаження, забирав півгодини чи хвилин сорок, то сьогодні максимум – 5-10 хв. Ми бачимо можливість ще оптимізувати роботу світлофора, і будем це робити, але на жаль, держказначейство не забезпечило фінансування виконаних робіт виконавцю, хоч міська рада розмістила платіжну вимогу ще на початку жовтня. В результаті виконавець навідріз відмовляється вносити будь які зміни в алгоритм роботи світлофора та здійснювати його обслуговування.
  • окрім доріг та тротуарів працювала міська влада і над питанням вуличного освітлення. Сьогодні приємно констатувати, що 95% міських вулиць вже освітлено. За останні два роки роботи проведено на вулицях Кірешська, Молодіжна, Колгоспна, Островського, Тичини, Манайло, Грушевського, Грицака, Сокача, Гайова, Коротка, Ватутіна, Пряма, Олеся, С.Бандери (Шкільна), Лизанця, Кірешська, Молодіжна, Колгоспна, І.Франка (друга черга). Суворова, Коновальця, прибудинкові території на вул.. Коновальця та Пирогова. З міського бюджету на ці цілі було виділено більше мільйона гривень.
  • за рахунок коштів міського бюджету виконувались роботи по капітальному ремонту дахів сучасним покрівельним матеріалом фотрафол у будинках по вул.І.Франка, №36 «Г», Карпатської Січі, №43, Жайворонковій №40 та по вулиці Кубинця, №2.
  • якщо пригадати початок нашого шляху, то місто буквально потопало у смітті. Тому не відкладаючи проблему у «довгий ящик» ми взялись за її вирішення. У квітні 2011 року міською радою було підписано договір на вивезення ТПВ з австрійською компанією «AVE». До слова, одним із напрямків роботи компанії, з більш ніж столітньою історією, є саме вивіз та утилізація сміття. Вже у перші місяці співпраці з «AVE Виноградово» можна було побачити перші результати роботи. Місто й справді, стало набагато чистішим, але попри все хотілося б, аби і наші громадяни з більшою повагою ставились до цього питання і не викидали сміття де їм заманеться.
  • проведено масштабні роботи по рекультивації міського сміттєзвалища. Це в свою чергу, дозволило значно зменшити його розміри, та облаштувати його за останніми вимогами екологічних та природоохоронних норм. У перспективі і будівництво сортувальної лінії, і ні в якому разі сміттєпереробного заводу, про що сьогодні говорять окремі «недоброзичливці». Я хотів би вкотре запевнити, що ми не розглядаємо і не розглядали жодної можливості будівництва сміттєпереробного заводу у Хусті, тим більше, поблизу славнозвісної Долини Нарцисів.
  • тривають роботи з берегоукріплення р.Хустець загальною протяжністю5 кілометрів. Щодо захисту міста з боку р.Тиса, то минулого року, ми урочисто приймали новозбудовану дамбу, вартістю 18 мільйонів гривень. І хоча це кошти державного бюджету, але вони працюють на благо громади нашого міста.

Можна ще багато розповісти про те, що робилося і у інших сферах, як ми святкували, уперше за два десятиліття, – День рідного міста, працювали на суботниках та весняних толоках, організовували концерти та фестивалі. Все це вам відомо, шановні хустяни, як зрештою і ті проблеми, які сьогодні ще залишаються невирішеними.
Напевно, найболючіші питання для мешканців міста – це реконструкція центральної частини міста, міського парку та чому так сталося що не встигли завершити капітальний ремонт вулиці Духновича.
Звичайно, що  реконструкцію розпочнуть. Це питання лише часу, і звичайно ж, що не менш важливо, грошей. Скажу відверто, розроблений проект реконструкції міста командою мого попередника видався вкрай масштабним для Хуста – з гранітною плиткою, двома пам’ятниками та ще низкою помпезних речей. Проект передбачав співфінансування з державного бюджету до 70 річниці Карпатської України. Невдовзі будем святкувати 75 річницю, а співфінансування досі нема, та гадаю, що його й не буде. Тож для маленького містечка, тим більше враховуючи масштаби самої площі, цього забагато, а головне – фінансово затратно. У міському бюджеті таких коштів не було і ніколи не буде. От і довелося спочатку корегувати проект та вносити зміни у його кошторис. А це і є втрачений час. Сьогодні новий проект вже майже готовий, він передбачає зонування центральної частини на сектори відпочинку з фонтаном, сектор масових заходів з площею, зону паркування і абсолютно немає політичного підґрунтя – пропонується зарезервувати тільки місце під  невеликий барельєф Кирила і Мефодія в сквері навпроти входу до однойменного храму. Роботи плануємо розпочати одразу ж як дозволять погодні умови. В бюджеті на 2013 рік передбачено 8 млн. гривень причому 6 вже маємо в наявності.
Відносно парку відпочинку. З словацьким партнером – містом побратимом Сніна нами виграно грант, у рамках якого у міському парку культури та відпочинку буде збудовано сучасний фонтан та дитячий майданчик для рухливих ігор. Фінансування робіт, а це майже 2 млн. грн., вже розпочато, а отже можна говорити і про його реконструкцію.  На фінансування інших робіт в парку, бюджетом на 2013 рік передбачено  біля 2 мільйонів гривень
А в межах грантового проекту з містом – побратимом Леско плануємо, в наступному році, отримати грант в розмірі майже 6 млн. гривень на реконструкцію міського водопроводу на 14 вулицях. Планується заміна водогонів на вулицях Пирогова, Пирогова-Сидоряка, Керамічна, І.Франка, Червонодеревників, Комарова, Зоряна, Грицака, Слов’янська, І.Панькевича. Лизанця, В.Симоненка, Вайди, Мічуріна, Колодзінського протяжністю понад7 км. Причому співфінансування з міського бюджету становитиме тільки 1млн 300 тис. грн… На разі у нас є офіційне повідомлення про виграш гранту і проводиться технічна робота по підготовці грантової угоди.
Щодо критики на рахунок стану дороги по вулиці Духновича, то не знімаючи з себе жодної краплі провини. мушу внести деякі роз’яснення. Хустська міська рада провела тендер на визначення виконавця робіт по капітальному ремонту дорожнього покриття цїєї вулиці. Переможцем став Облавтодор, який очолює наш земляк Горба Іван Дмитрович. На виконання договірних зобов’язань виконкомом Хустської міської ради на рахунки служби автомобільних доріг області було переведено 1 мільйон 302 тис. грн.. Міськрада готова була перевести ще 300 тис. грн., виконавши повністю умови договору, але на сьогоднішній день підрядники використали тільки 715 тис. чим фактично грубо порушили умови договору та залишили хустин заручниками ситуації. Адже облаштовувати асфальтно – бетонне покриття вулиці за теперішніх погодніх умов просто злочинно. На разі юридичним управлінням міськради вивчається можливість подання до суду виконавців за порушення умов договору.
Напевно, ми у своїй роботі допускали помилки. Щось виходило не так, як хотілося. Нас за це критикували і критикують сьогодні. І це, вважаю, нормально. До критики потрібно дослухатися і вміти виправляти помилки. Не помиляється тільки той, хто нічого не робить. Нам, за неповні два роки, спільними з вами зусиллями, шановні хустини, вдалося зробити немало, але, як кажуть, попереду ще більше.
На завершення хочу привітати всіх хустян з Новорічними та Різдвяними святами.  Побажати здоров’я,  фінансового благополуччя та родинного тепла. Нехай Господь оберігає Вас від усіх негараздів і вірте – разом ми відновимо славу рідного міста!
З повагою,
Хустський міський голова Володимир Кащук

Опубліковано: 28.12.2012 2039 Переглядів
Поділитися

Також може бути цікавим

Через прогнозовані відключення електроенергії ПрАТ Закарпаттяобленерго будуть перебої у водопостачанні по місту
Про графіки та черги погодинних відключень та включень електроенергії можна дізнатися на офіційному сайті Закарпаттяобленерго: https://zakarpat.energy/…/break-in…/schedule/. Позаяк водозабори Ріка та Тиса потрапили у графік відключень електроенергії у різні черги, а це 3 та 5, водопостачання споживачам міста здійснюватиметься із перебоями. Прохання зробити запаси води. Просимо вибачення за незручності. Адміністрація Хустського ВУВКГ ...
Засідання виконавчого комітету
Сьогодні, 17 травня, відбулося чергове засідання виконавчого комітету Хустської міської ради, у якому взяли участь в.о. Хустського міського голови Василь Губаль, заступники міського голови та керуючий справами виконавчого комітету Ерік Шимоня, який і провів засідання. До порядку денного увійшло 28 актуальних питань щодо життєдіяльності Хустської територіальної громади. Під час засідання розглянули питання, що стосувались відділу… ...
Реалізація міжнародних проєктів у Хустській лікарні – це якісна медицина для громади
У четвер, 16 травня, у стінах Хустської центральної лікарні ім. Віцинського О.П. відбулася виїзна нарада. У часть у її роботі взяв в.о. Хустського міського голови Василь Губаль, його заступник Василь Калин, а також керівництво лікарні та медичний персонал. Присутні обговорили стратегію розвитку медичного закладу. Тут успішно реалізовуються різні грантові проєкти. Зараз також у планах напрацювання… ...
ОГОЛОШЕННЯ про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля
Повідомляємо про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності, зазначеної у пункті 1 цього оголошення, з метою виявлення, збирання та врахування зауважень і пропозицій громадськості до планованої діяльності. Детальніше читайте тут: Оголошення про початок обговорення ...
Інтелектуальний поєдинок серед молоді до відзначення 934-ї річниці міста Хуст
15 травня у рамках святкування Дня міста в залі Хустського міського центру позашкільної освіти «Сузір’я» відбувся суперфінальний святковий турнір ерудитів «Що? Де? Коли?» серед команд студентів та учнів Хустської територіальної громади, які попередньо перемогли у підсумкових інтелектуальних іграх. Нагадаємо, що впродовж багатьох років на базі міської позашкільної установи працює гурток інтелектуальних ігор (керівник Валерій Ігнатко),… ...
Запрошуємо малий і та середній бізнес на безкоштовний тренінг
Ви навчитеся шукати фінансові можливості для бізнесу Дізнаєтеся про нюанси та правила написання грантових заявок, стратегій розвитку бізнесу, маркетингу та юридичні аспекти ведення бізнесу, А також попрактикуєтеся у підборі програм фінансування. Коли? 30 травня (четвер)  Де? м. Хуст, конференц-зала готелю “VIP” (вул. В. Петенька, 5) Початок о 12:00. Навчання проводять експерти Інвест офісу, які щодня… ...