Хустська міська рада

Золота симфонія ювілею: Школі мистецтв м.Хуст – 75 років!

Вихованці цієї школи – улюблені герої наших матеріалів. Їхні мистецькі здобутки – гордість усього міста, адже своїм талантом вони прославляють рідний Хуст не тільки на теренах нашої держави, але й далеко за її межами. А плекають ці юні обдарування непересічні особистості, люди, закохані в мистецтво, – їхні наставники-вчителі. Тож подія 16-го жовтня – 75 років від заснування школи мистецтв – стала знаковою як для всієї творчої шкільної родини, так і для пересічних хустян.

Історія заснування цього мистецького осередку сягає далекого 1945 року. Розпочала свою роботу тодішня Хустська музична школа-семирічка у двох орендованих кімнатах приватного будинку. Колектив складався з шести викладачів. У 1985 році відкрилися нові відділи, що дало змогу отримати статус Хустської школи мистецтв. У 1988 році школу реорганізували в Хустську школу-комплекс естетичного виховання. А вже через 10 років заклад було роз’єднано на ЗОШ І-ІІІ ст. з естетичним вихованням та Хустську школу мистецтв, а у 2007 році перейменовано на Хустську спеціалізовану школу І-ІІІ ст. №6 та Школу мистецтв м.Хуст.

“За 75 років школа мистецтв випустила у світ близько 5000 учнів, багато з яких продовжили навчання у вищих музичних навчальних закладах, деякі повернулися до рідної школи вже як викладачі. Сьогодні ж музичну освіту тут здобувають 778 юних митців. Їхній талант примножують та розвивають 68 викладачів. Педагогічний колектив школи – це професійні майстри своєї справи, талановиті, високоосвічені та енергійні викладачі, які живуть мистецтвом й радо розвивають таланти своїх обдарованих вихованців”, – з теплом та гордістю розповідає директорка закладу Інеса Чернянчук.

З нагоди ювілею в актовій залі відбувся невеликий концерт. Не оминуло увагою знакову подію і керівництво міста.

“Історія вашого закладу – яскравий приклад того, як треба любити свою справу, плекати молоду когорту музикантів, людей мистецтва. Ми гордимося успіхами юних хустян, які гордо презентують рідне місто далеко за межами країни. Розуміємо, що саме вони – талановиті діти – майбутнє нашого міста, а значить і всієї країни. Щиро вітаю колектив і вихованців, бажаю натхнення й нових творчих успіхів”, побажав очільник міста Володимир Кащук, вручивши колективу приємний сюрприз та відзначивши грамотами й подяками кращих працівників закладу, ветеранів-педагогів.

Зі щирими словами вітань звернулися до творчого колективу начальник управління культури, молоді та спорту Хустської міської ради Володимир Власюк, директорка Хустської  спеціалізованої школи І-ІІІ ст. №6 Тетяна Дуда.

Яскравими та віртуозними виступами привітали педагогів переможці різних міжнародних конкурсів: зразковий хореографічний ансамбль “Хустяночка” (кер. – засл. працівник культури України І.Гнепа), зразковий дитячий ансамбль “Перлинка” (кер. О.Липчей), студентка I курсу Ужгородського музичного коледжу ім.Д.Задора Аліса Мотрошилова, студент III курсу Ужгородського музичного коледжу ім.Д.Задора Олександр Порада, студент III курсу Ужгородського інституту культури і мистецтв Іван Очкан, студент IV курсу Ужгородського музичного коледжу ім.Д.Задора Владислав Білічак, юна скрипалька Іванна Брода (вк.О.Нодь), викладач відділу народних інструментів Павло Шманьо.

Велику когорту педагогів, ветеранів школи за сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток та популяризацію музичного мистецтва, естетичне виховання дітей цього дня було нагороджено грамотами та подяками різних рівнів, зокрема Закарпатської обласної державної адміністрації та Закарпатської обласної ради.

Тож свій поважний ювілей місцева кузня талантів зустріла у розквіті творчих сил та в сумлінній праці. І нехай так буде й далі, нехай життєва дорога кожного педагога-музиканта в’ється по висхідній, нагороджує здоров’ям, щастям, радістю та всіма земними благами за турботу до дитячих творчих душ. Хай у місті над Тисою завжди звучить музика!

Автор: Богдана Клекнер

Фото: Пресслужба Хустської міської ради

Опубліковано: 19.10.2020 3705 Переглядів
Поділитися

Також може бути цікавим

Мітинг-реквієм “Залишаємося гідними своїх героїв”: Вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні (ФОТО)
Сьогодні, 20 лютого, перші керівники Хустського краю вшанували подвиг учасників Революції Гідності та увічнили пам’ять Героїв Небесної Сотні. Відтак, згадуючи найтрагічніші дні масових розстрілів протестувальників у 2013–2014 рр.., урочисто поклали квіти до підніжжя пам’ятника «Янголу-революціонеру», що у міському парку відпочинку імені Героїв Майдану. Відповідно до Указу Президента України 20 лютого ми відзначаємо День вшанування подвигу… ...
Відбулася студентська ліга інтелектуальної гри «Вундеркінди»
Учора, 15 лютого, в залі Хустського міського центру позашкільної освіти «Сузір’я» була проведена студентська ліга інтелектуальної гри «Вундеркінди» до Дня Святого Валентина серед команд студентів ліцеїв, коледжів та вузів міста Хуст. У змаганнях взяли участь 9 команд ерудитів з оригінальними назвами та слоганами: «Stars» Карпатського інституту підприємництва, «Едельвейс» Хустського професійного ліцею сфери послуг, «Медики-Ведмедики» і… ...
Розпочато прийом документів на здобуття премії імені А. Ф. Шекери у 2024 році
Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти з 1 лютого 2024 року розпочало прийом документів на здобуття премії імені А. Ф. Шекери у 2024 році. Премія присуджується балетмейстерам за видатні досягнення у сфері хореографічного мистецтва – постановки, що мають сценічне втілення на професійній сцені. Премія присуджується громадянам України на конкурсних засадах у розмірі… ...
Гранти та програми для українців від країн ЄС
Можливості для тих, хто працює у сфері культури та медіа: Креативна Європа: пан’європейські культурні об’єднання. Дедлайн — 31 січня Опитування про стан культури та креативної економіки в Україні. Дедлайн — 31 січня Конкурс волонтерів для написання новин, редагування і роботи з соцмережамидо Читомо. Перекладацька стипендіяімені Пауля Целана. Дедлайн — 4 лютого Стипендії для журналістівна навчання в Оксфорді та створення власних проєктів. Дедлайн… ...
Гранти та програми для українців від країн ЄС
Можливості для тих, хто працює у сфері культури та медіа: Stories of Resilience: письменницько-дослідницький проєкт для журналістів та письменників. Дедлайн — 31 січня Конкурс для митців на участь у програмі мистецьких резиденцій у Єгипті. Дедлайн — 31 січня Перекладацька стипендія імені Пауля Целана. Дедлайн — 4 лютого ZMINA.Rebuilding: гранти на проєкти з відновлення України. Дедлайн —… ...
У Хусті відбулося урочисте зібрання до Дня Соборності України та 78-ї річниці утворення Закарпатської області у складі України «Наша єдність – наша зброя»
Сьогодні, 22-го січня, ми відзначаємо День Соборності України та 78-му річницю утворення Закарпатської області у складі України. Відтак відбулося урочисте зібрання, присвячене цим святковим датам, під назвою «Наша єдність – наша зброя».  Щороку 22 січня відзначається День Соборності України –в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західно – Української Народної Республіки, що відбулося… ...