Хустська міська рада

Володимир Кащук: Тільки завдяки спільній праці громада буде успішною

24 серпня Україна відзначатиме 30-у річницю своєї незалежності. В історичному масштабі це незначний період. Але у вимірі людського життя, яке оцінюється і характеризується не епохами і тисячоліттями, а десятками років, – це не так уже й мало. І якщо оцінювати 30 останніх років, які прожила Україна, можна почути різні, іноді й протилежні, суперечливі думки, висновки і судження. На Сході країни досі триває війна. З`явився і новий виклик для усього людства – пандемія COVID-19 та її наслідки. Однак надважливо не загубитися у життєвих випробуваннях, а помічати і хороші досягнення. А їх неможливо не помітити. Зокрема, нам, хустянам, тішать око якісні зміни у рідному місті. Ми вже давно звикли до ошатної центральної площі, чудового парку, активно тренуємося на оновленому стадіоні, відвідуємо Закарпатський обласний театр драми та комедії… За останні одинадцять років Хуст впевнено перейшов із рангу найгірших міст України до сучасного містечка європейського зразка.  І, звичайно, цьому передувала велика командна робота.

Як змінився Хуст, чого досяг за 30 років незалежності країни, які завдання стоять перед Хустською міською територіальною громадою, яка є однією з найбільших на Закарпатті, – про це все ми поспілкувалися з Хустським міським головою Володимиром КАЩУКОМ.

 

– Володимире Павловичу, чи сподівалися Ви 30 років тому, на зорі становлення нашої держави, що колись Хуст увійде до “7 чудес України”?

  • Як і всі хустяни, я люблю своє рідне місто, пишаюся його славною історією, адже Хуст – це столиця Карпатської України, і завжди мріяв, щоб воно стало процвітаючим та успішним, підтвердило свій високий історичний статус. Тому ця відзнака – перемога у Всеукраїнській акції  “7 чудес України: історичні міста та містечка” – є надзвичайно цінною, мотивуючою та заслуженою.

 

– І їй, звичайно, передувала велика робота злагодженої команди, адже ми добре пам`ятаємо, як крок за кроком, спільними зусиллями та кропіткою працею Хуст змінював свій вигляд.

  • Було прикро й боляче, коли у 2010-му році Хуст “опустився” до десятки найгірших міст України — це і економічний занепад, і вкрай занедбаний стан доріг, міських вулиць, відсутність каналізації, водозабезпечення, нагромадження сміття. Тому дійсно перед  нашою  новоствореною командою постало непросте завдання: вивести місто з цього стану. І ми розпочали… зі сміття. За три місяці провели тендерні процедури – і в місто зайшла сміттєзбиральна фірма “АВЕ”. Біля кожної домівки з’явилися баки для сміття.
  • Опісля взялися за інфраструктуру, адже центральна площа легендарної столиці Карпатської України не витримувала жодної критики. Розпочали із затвердження проєктів на оновлення, проведення тендерів, із пошуку бюджетних коштів… І вже у кінці 2012-го і на початку 2013 року приступили до перебудови центрального майдану — площі Незалежності, осучаснення скверів і парків, розпочали впорядковувати береги річки Хустець. Наразі маємо відкоригований проєкт та експертизу другої частини облаштування Хустеця. Тож продовжимо над цим працювати. Також нам вдалося провести серйозну роботу і з покращення матеріально-технічної бази закладів освіти.
  • Згодом усіма силами потужно взялися за ремонт вулиць – і не тільки головних та центральних дорожніх артерій, але і тих міських шляхів, де асфальту ніколи й не було. Звісно, що цьому передувало відновлення всіх комунікацій. Водночас було проведено вуличне освітлення, прокладання водопровідних і каналізаційних мереж тощо.
  • За цей час збудовано один із кращих в Україні стадіонів “Карпати”, оновлено центральну площу міста, міський парк. До 80-річчя Карпатської України відкрито Закарпатський обласний театр драми і комедії. На це все гроші залучалися з державної казни, від участі в реалізації грантових проєктів, із Державного фонду регіонального розвитку. І тут варто окремо подякувати народним депутатам Валерію Лунченку та Івану Крульку за те, що завжди вболівають за рідний край та сприяють його розвитку. Також зауважу, що всі проєкти з благоустрою не відбулися б і без співфінансування з бюджету міста, за що вдячність нашим підприємцям, які наповнюють місцеву казну, та платникам податків.

 

– Нещодавно для громадськості приємною новиною стало те, що Хустська МТГ посіла третє місце у рейтингу кращих 20 громад Закарпаття. Можете прокоментувати?

  • Так, фондом “Регіональний центр економічних досліджень та підтримки бізнесу” був сформований черговий рейтинг інституційної спроможності і сталого розвитку малих та середніх громад України з чисельністю населення до 150 тисяч. У Закарпатській області було оцінено 63 громади. Тож надзвичайно приємно, що Хустська територіальна громада у цьому рейтингу посіла почесне третє місце, поступившись тільки Перечинській та Мукачівській громадам. Це мотивує й надалі активно працювати, попри важку економічну ситуацію в країні не сидіти склавши руки. Також зауважу, що це є результатом спільної злагодженої роботи на всіх рівнях влади. Бо досягнути таких позитивних змін можна тільки командно, зі щирим вболіванням за рідну громаду.

 

– Над якими проєктами працюєте зараз?

  • Хустська міська територіальна громада є однією з найбільших на Закарпатті. До Хуста у рамках децентралізації приєдналися 15 сіл, а це ще більша відповідальність, більше обов’язків та спільної праці. Звісно, розширився і спектр проблемних питань, адже життєдіяльність кожного населеного пункту є важливою. У найближчій перспективі виокремлюємо такі  пріоритети: для кожного села першочергово потрібно розробити програму забору сміття. У пріоритеті також ремонти доріг та закладів освіти й культури.
  • Ми живемо в благодатному краї, тому цілеспрямовано працюємо над розвитком нашої громади в рекреаційному й туристичному руслі, залучаємо інвесторів, активно працюємо над тим, щоб брати участь у європейських грантових проєктах спільно із сусідніми країнами. До слова, входимо до трійки міських рад у західному регіоні України, які залучили найбільше грантових інвестицій. Так, у рамках реалізації транскордонного проєкту “Відновлення туристичної привабливості історичного “Соляного шляху” нещодавно відкрили нове місце відпочинку та дозвілля – відреконструйовану пішохідно-паркувальну зону під Замковою горою. Другий євросоюзівський проєкт передбачає прокладення так званої римської дороги до самого верхів’я Замкової гори.  Його ми теж втілюємо у життя. Мріємо й сподіваємося, що колись таки вдасться реалізувати ще один амбітний проєкт щодо нашої основної родзинки  – консервацію руїн Хустського замку. Водночас не забуваємо про не менш важливу історичну локацію  – Чеське містечко, яке також потребує реставрації задля збереження нащадкам. Сподіваюся, спільними зусиллями нам вдасться все це втілити в життя й передати у спадок наступним поколінням.

 

– До слова, є такий вислів, що держава, яка не піклується про молодь – приречена на знищення. Чи розділяєте цю думку?

  • Так, це мудра думка, адже молодь – це наше майбутнє, а здорова, культурна та освічена молодь – успішне майбутнє, процвітаюча країна. Тому ми намагаємося багато уваги звертати саме на розвиток освіти, спорту та культури. Серед найсвіжіших та водночас наймасштабніших проєктів у цьому напрямку – будівництво на території Хустської СШ I-III ст.№3 25-метрового басейну, що стане потужною оздоровчо-спортивною локацією для всієї громади. Це буде сучасна і багатофункціональна будівля, яка вміщатиме кілька басейнів. Один із них – класичний спортивний довжиною 25 м на 6 доріжок із різним рівнем глибини. Крім того, по сусідству, на території колишньої районної ДЮСШ, буде спортивний комплекс із футбольним полем, тенісними кортами, доріжкою для роликових лиж, зі спортивними залами для гандболу, баскетболу. На мою думку, побудова саме таких комплексів є вкрай важливою, адже це найкращі інвестиції у здорову молодь.
  • Також основний пріоритет у розвитку потенціалу наших дітей – це створення якісних умов для навчання та організації освітнього процесу. Так, у с. Рокосово у рамках президентської ініціативи “Велике будівництво” розпочалася реконструкція із добудовою нових корпусів сільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.  Запланований ремонт даху у ДНЗ №7 в м.Хуст (вул.Небесної Сотні). Наразі ведуться ремонти у міському центрі позашкільної освіти “Сузір`я”. Проводиться капітальний ремонт у Хустській СШ I-III ст. №1 ім. А.Волошина, який заплановано завершити до сторіччя цієї історичної школи. Плануємо ремонт спортивної зали у Хустській ЗОШ I-III ст.№2, капітальний ремонт частини даху у Хустській ЗОШ I-III ст.№4, реконструкцію корпусу “А” у Липовецькій школі I-III ст., реконструкцію садочка у Ізі на вул.Центральній. Ведуться потужні ремонти у Нижньоселищенській школі I-III ст.
  • Зроблено чимало, та попереду ще більше роботи. Адже не все так гладко, як би хотілося. Маємо багато невирішених проблем у нашій великій родині – громаді. Нас чекає непроста осінь та зима, однак спільними зусиллями, працею та бажанням прийдемо до позитивних змін та результатів.

 

– На вашу думку, у чому ж головний секрет успішної громади?

  • У спільній роботі. Для успішного розвитку громади потрібні спільні зусилля. Що більше людей об’єднуються в єдиному бажанні побудувати сильну та процвітаючу громаду, то швидше це станеться. Всім нам – і владі, і громадянам – необхідно усвідомити, що досягти чогось вагомого у житті можна напруженою, грамотною і відповідальною працею. Надіятись можна лише на самих себе, мати в серці віру в Бога та любов до рідної землі!

 

– Дякую за розмову й щиро бажаю нашій громаді згуртованості, успіху та процвітання!

 

Богдана КЛЕКНЕР,

“Вісник Хустщини”

 

фото “Вечірній Хуст”

Олександра Рокосовика

Опубліковано: 23.08.2021 1649 Переглядів
Поділитися

Також може бути цікавим

Карпатській Україні – 85!
Традиційно 15-го березня відзначали річницю Карпатської України біля Пам’ятного Хреста, встановленого на честь загиблих Карпатських січовиків, у меморіальному комплексі Красне Поле, що поблизу Хуста. Так, з нагоди вшанування 85-ої річниці проголошення Карпатської України відбулася  офіційна церемонія  покладання квітів за участі керівництва краю. Участь у церемонії взяли: перший заступник Закарпатської ОВА Мирослав Білецький, голова Закарпатської облради… ...
Хустська міська рада інформує: у місті можливе включення вуличного освітлення вдень через ремонтні роботи
Хустська міська рада повідомляє мешканців та гостей міста, що у зв’язку з проведенням планових ремонтних з 05 березня 2023 робіт на електромережах Хустської територіальної громади можливе включення вуличного освітлення протягом денного часу. Ці заходи є необхідними для підтримки безперебійної роботи інфраструктури міста та забезпечення безпеки його жителів. Ремонтні роботи спрямовані на усунення можливих несправностей в… ...
Інформація про потенційні об’єкти оренди щодо яких прийняті рішення про включення до Переліків першого та другого типів
Рішенням виконавчого комітету Хустської міської ради від 01.03.2024року №43 включено до Переліку другого типу наступні об’єкти комунальної власності Хустської міської територіальної громади для передачі майна в оренду (без аукціону) комунальному некомерційному підприємству «Закарпатський центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Закарпатської обласної ради для розміщення Хустської станції екстреної медичної допомоги: 1.Будівля комплексу будівель КНП «Хустська… ...
Чергове засідання виконавчого комітету Хустської міської ради
Сьогодні, 01 березня, під головуванням в.о. міського голови Хустської міського голови Губаля В.І. відбулося чергове засідання виконавчого комітету Хустської міської ради. Так, було розглянуто 78 питань із життєдіяльності територіальної громади.  Особлива увага була приділена потребам медичної галузі громади, зокрема надано дозволи на проведення капітальних ремонтів у Хустській центральній лікарні імені Віцинського Остапа Петровича. Це рішення… ...
Дострокове припинення повноважень міського голови: сесійне рішення депутатів (ФОТО)
У вівторок, 27 лютого, відбулася позачергова сесія Хустської міської ради VIII скликання, на якій 33 депутатів із присутніх 34-х шляхом таємного голосування висловили недовіру та достроково припинили повноваження Хустського міського голови Кащука Володимира Павловича.  Враховуючи звернення депутатів Хустської міської ради VIII скликання за вхідним номером 377/02-12 від 12.02.2024 року щодо скликання позачергової сесії Хустської міської… ...
Соціальна допомога для ветеранів та переселенців, які проживають у Хустській МТГ
У березні 2024 року Українська компанія Грузар розпочинає реалізацію програми допомоги найуразливішим сім’ям ВПО та сім’ям учасників бойових дій, які постраждали від російської агресії. Відтак у 2024-2025 роках вона планує надати допомогу близько 3000 сімей (орієнтовно 10 тис. перевезень різних вантажів). Допомогу отримають родини, які заповнять онлайн-анкету та нададуть підтвердження статусу ВПО або УБД. Упродовж… ...