Хустська міська рада

Відбувся семінар-практикум «Діяльність закладів культури у воєнний час – збереження культурної спадщини та обмін досвідом роботи сільського будинку культури села Стеблівка»

Учора, 6 жовтня, у Стеблівському закладі  культури, у форматі «Інтерактив»,  з метою надання методичної та практичної допомоги, пройшов семінар-практикум на тему: «Діяльність закладів культури у воєнний час – збереження культурної спадщини та обмін досвідом роботи сільського будинку культури села Стеблівка».

У семінарі взяли участь директори сільських будинків культури, завідуючі сільськими клубами, художні керівники Хустської міської територіальної громади.

Із вступним словом виступила завідувачка Методичного центру закладів культури та навчальних закладів Марія Фула. Передувала ж цьому гостинна зустріч піснею про рідне село працівників закладу.

Власне, розпочався семінар з екскурсії до архітектурної пам’ятки – Церкви Різдва Пресвятої Богородиці та краєзнавчого музею «Повернення із забуття».

Після цього, директор Стеблівського закладу культури Іван Добош поділився власним досвідом про пріоритетні напрямки роботи та основні аспекти діловодства Стеблівського закладу, а також презентував відеопоказ про фольклорне дійство «Салдобошський Таниць», як елемент нематеріальної культурної спадщини.

Про краєзнавчу літературну спадщину с. Стеблівка розповіла присутнім завідувачка бібліотекою-філією Віталія Орос. А з основами роботи з любительськими об’єднаннями та клубами за інтересами ознайомила художня керівниця СБК с. Стеблівка Надія Марчак, яка також продемонструвала й майстер-клас з виготовлення декоративних квітів.

Крім того, провідний методист МЦЗКтаНЗ Анна Кузан виступила з темою «Основні завдання та організація роботи аматорських колективів» та закцентувала увагу працівників культури на важливості залучення населення до аматорських колективів в клубні заклади.

Про збереження нематеріальної культурної спадщини в с. Стеблівка, зокрема просування елемента нематеріальної культурної спадщини «Салдобошський таниць», поінформував методист МЦЗКтаНЗ Віталій Венгловський, який ознайомив і з алгоритмом просування до регіонального/Національного переліків.

Також завідувачка МЦЗКтаНЗ Марія Фула поділилися з присутніми основними завданнями та організацією роботи в закладах культури під час воєнного стану, які насамперед дозволять керівникам проводити ефективну роботу, а також у її виступі йшлося про підготовку та проведення державних свят у IV кварталі 2022 року. Опісля відповіла на питання, які виникли під час діалогу з залом. Зокрема вони стосувалися різноманітності форм проведення заходів та написання сценаріїв.

На завершення семінару учасники художньої самодіяльності Стеблівського закладу культури продемонстрували концертну програму під назвою «Україна єднає серця», в якій взяли участь усі діючі творчі колективи.

Отож, кожен з присутніх відзначив, що проведення подібних заходів значно активує творчу та культурно-мистецьку діяльність у громаді. А фахівці сільських закладів культури мають можливість не тільки побачити та почути корисну інформацію, а й беруть активну участь у практичній роботі, також діляться власним досвідом, а за необхідності отримують й кваліфіковану допомогу та поради від працівників Методичного центру.

 

Методичний центр закладів культури та навчальних закладів

управління культури, молоді і спорту
Хустської міської ради

Опубліковано: 07.10.2022 1632 Переглядів

Поділитися

Також може бути цікавим

Мітинг-реквієм “Залишаємося гідними своїх героїв”: Вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні (ФОТО)
Сьогодні, 20 лютого, перші керівники Хустського краю вшанували подвиг учасників Революції Гідності та увічнили пам’ять Героїв Небесної Сотні. Відтак, згадуючи найтрагічніші дні масових розстрілів протестувальників у 2013–2014 рр.., урочисто поклали квіти до підніжжя пам’ятника «Янголу-революціонеру», що у міському парку відпочинку імені Героїв Майдану. Відповідно до Указу Президента України 20 лютого ми відзначаємо День вшанування подвигу… ...
Відбулася студентська ліга інтелектуальної гри «Вундеркінди»
Учора, 15 лютого, в залі Хустського міського центру позашкільної освіти «Сузір’я» була проведена студентська ліга інтелектуальної гри «Вундеркінди» до Дня Святого Валентина серед команд студентів ліцеїв, коледжів та вузів міста Хуст. У змаганнях взяли участь 9 команд ерудитів з оригінальними назвами та слоганами: «Stars» Карпатського інституту підприємництва, «Едельвейс» Хустського професійного ліцею сфери послуг, «Медики-Ведмедики» і… ...
Розпочато прийом документів на здобуття премії імені А. Ф. Шекери у 2024 році
Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти з 1 лютого 2024 року розпочало прийом документів на здобуття премії імені А. Ф. Шекери у 2024 році. Премія присуджується балетмейстерам за видатні досягнення у сфері хореографічного мистецтва – постановки, що мають сценічне втілення на професійній сцені. Премія присуджується громадянам України на конкурсних засадах у розмірі… ...
Гранти та програми для українців від країн ЄС
Можливості для тих, хто працює у сфері культури та медіа: Креативна Європа: пан’європейські культурні об’єднання. Дедлайн — 31 січня Опитування про стан культури та креативної економіки в Україні. Дедлайн — 31 січня Конкурс волонтерів для написання новин, редагування і роботи з соцмережамидо Читомо. Перекладацька стипендіяімені Пауля Целана. Дедлайн — 4 лютого Стипендії для журналістівна навчання в Оксфорді та створення власних проєктів. Дедлайн… ...
Гранти та програми для українців від країн ЄС
Можливості для тих, хто працює у сфері культури та медіа: Stories of Resilience: письменницько-дослідницький проєкт для журналістів та письменників. Дедлайн — 31 січня Конкурс для митців на участь у програмі мистецьких резиденцій у Єгипті. Дедлайн — 31 січня Перекладацька стипендія імені Пауля Целана. Дедлайн — 4 лютого ZMINA.Rebuilding: гранти на проєкти з відновлення України. Дедлайн —… ...
У Хусті відбулося урочисте зібрання до Дня Соборності України та 78-ї річниці утворення Закарпатської області у складі України «Наша єдність – наша зброя»
Сьогодні, 22-го січня, ми відзначаємо День Соборності України та 78-му річницю утворення Закарпатської області у складі України. Відтак відбулося урочисте зібрання, присвячене цим святковим датам, під назвою «Наша єдність – наша зброя».  Щороку 22 січня відзначається День Соборності України –в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західно – Української Народної Республіки, що відбулося… ...