Хустська міська рада

У Хусті зібралися голови територіальних громад Закарпаття (ФОТО)

Сьогодні, 8 лютого, у приміщенні Хустської міської ради відбувся важливий захід Палати голів ТГ новоутвореної у 2022 році Ради територіальних громад Закарпаття – робоча нарада на тему: “Особливості практичної реалізації координованого стратегічного, просторового і земельного планування розвитку громад в умовах воєнного стану та відновлення України”. До слова, нарада відбулася за участі голів ТГ, або їх профільних заступників, усіх 64-х територіальних громад Закарпаття, а також висококваліфікованих експертів і фахівців. 

Враховуючи виключну важливість питань координованого стратегічного, просторового і земельного планування розвитку територіальних громад Закарпаття у період воєнного стану та відновлення України, появу нових нормативно-правових актів у цій сфері та відновлення фінансування у 2023 році розвитку ТГ з коштів ДФРР та інших джерел фінансування, Закарпатське РВ АМУ ініціювало проведення робочої наради голів ТГ (або профільних заступників) усіх 64-х територіальних громад Закарпаття на тему: “Особливості практичної реалізації координованого стратегічного, просторового і земельного планування розвитку громад в умовах воєнного стану та відновлення України”. На захід запрошено висококваліфікованих експертів і фахівців із зазначеної вище теми.

Стартувала нарада з позивних Гімну та хвилини мовчання, аби вшанувати загиблих на війні. Продовжилась – вітальним словом Хустського міського голови Володимира Кащука та голови Палати голів громад Ради територіальних громад Закарпаття, Ужгородського міського голови Богдана Андріїва. 

Про стан стратегічного планування розвитку територіальних громад Закарпаття станом на лютий 2023 року та передумови і завдання коригування, внесення змін і доповнень та/або розробки стратегій розвитку ТГ в умовах війни доповів експерт зі стратегічного планування всеукраїнської мережі «Регіонет», голова Секретаріату Ради територіальних громад Закарпаття Олег Лукша.

Насамперед доповідач обгрунтував актуальність та невідкладність постановки і вирішення усіма без винятку 64-ми радами ТГ питань координованого стратегічного, просторового і земельного планування розвитку ТГ з огляду на такі важливі чинники і фактори, як: поява (вперше) “Методичних рекомендацій щодо порядку розроблення, затвердження, реалізації, проведення моніторингу та оцінювання реалізацій стратегій  розвитку територіальних громад” (Наказ Мінрегіону від 21.12.2022р.); також відтепер усі розроблювані і затверджувані Стратегії розвитку ТГ (згідно з тими ж чинними “Методичними рекомендаціями…” Мінрегіону) по системам затверджуваних стратегічних і оперативних цілей та завдань мають бути узгоджені і гармонізовані з відповідними системами цілей і завдань чинної Регіональної стратегії розвитку Закарпатської області на період до 2027 року; крім того, уже більше двох років як чинні нормально-правові акти України зобов’язують територіальні громади розробити Комплексний план просторового розвитку ТГ, що становить складну, громіздку і недешеву задачу, яка не лише потребує залучення високофахових організацій і фахівців задля її реалізації, але й має координуватись і узгоджуватись з процесом і результатами стратегічного планування розвитку ТГ, базуватись, у тому числі, на якісній і достовірній інвентаризації земельних ресурсів та даних сформованого містобудівного кадастру на основі технологій геоінформаційних систем (ГІС), бути узгодженим зі Схемою планування території Закарпатської області; що важливо, складне і системне завдання практичної реалізації координованого стратегічного, просторового і земельного планування розвитку громад в умовах війни та відновлення України для його якісної реалізації з очевидністю потребує залучення немалої кількості високофахових експертів і проєктантів, урбаністів і проєктних менеджерів з питань розвитку територій та громад з багаторічним досвідом роботи, відтак визріла ідея утворення нової інституції, яка б об’єднувала на добровільних засадах експертів і фахівців з різних досвідчених розвиткових організацій – Карпатської експертно-аналітичної, консалтингової Асоціації стратегічного регіонального і місцевого розвитку та транскордонного співробітництва «Тетра»; щодо останнього 5-го чинника, то це – очікувані джерела фінансових ресурсів для Планів реалізації стратегій розвитку територіальних громад на період до 2027 року. Наразі ж ситуація з останнім – джерелами фінансових ресурсів для стратегічного розвитку ТГ – безрадісна: на 2022 рік ДФРР не діяв; близько 2 млрд. грн ДФРР на 2023 рік, швидше за все, піде на завершення проєктів, які були розпочаті у ТГ у 2020-2021 рр..

То за які кошти реалізовувати Плани заходів Стратегій?! – Олег Лукша відповів:

“За інсайдерською інформацією найбільш імовірно, що ЄС для України задля реалізації Планів відбудови і Планів відновлення уже у 2023 році запланує щось на зразок «структурних фондів розвитку» – подібно до аналогічних фондів розвитку територій і регіонів ЄС. Доступ до таких «структурних фондів розвитку» буде можливий за наявністю як якісних Стратегій розвитку регіонів і ТГ,так і якісних самих Проєктів. Окрім того, не слід забувати, що для Закарпаття завжди актуальними були, є і будуть Програми транскордонного співробітництва (ТКС), де у переліках заявників завжди є територіальні громади і місцеві ради. Все це додатково підкреслює актуальність і важливість проведення розробок (коригування, доповнення) якісних Стратегій розвитку ТГ з Планами заходів по їх реалізації, бажано також – з портфелем готових проєктів (або принаймні, концепцій проєктів). І знову на допомогу ТГ готові будуть прийти експерти і фахівці різних розвиткових організацій, об’єднані у Карпатську експертно-аналітичну, консалтингову Асоціацію стратегічного регіонального і місцевого розвитку та транскордонного співробітництва «Тетра»,”– наголосив доповідач. 

Доповнила виступ голови Секретаріату Ради територіальних громад Закарпаття Олега Лукші – консультантка з бюджетних питань Закарпатського РВ АМУ Юлія Траньович.

Власне, йшла мова й про систему стратегічних і оперативних цілей Регіональної стратегії розвитку Закарпаття до 2027 року та плановані імовірні зміни (доповнення) до стратегічного розвитку в умовах воєнного стану і відновлення України, а також про особливості розробки комплексних планів просторового розвитку територіальних громад Закарпаття та їх узгодження (гармонізації) зі Схемою планування території Закарпатської області в умовах воєнного стану. Останнє роз’яснив присутнім начальник управління містобудування і архітектури Ужгородської міської ради Олег Боршовський. 

Про особливості діджиталізації управління та інвентаризації земельних ресурсів та просторових даних як стратегічну основу економічного, інфраструктурного і соціального розвитку територіальних громад Закарпаття розповів директор спеціалізованого підприємства «Кайлас» (м.Львів) Роман Балабаник.

Власне, після доповідей у залі тривали дискусії. У ході діалогу (питання-відповідь) присутні зважили всі “за” і “проти” як Регіональної стратегії, так кожної громади краю поокремо.

Насамкінець зустрічі відбулося обговорення і ухвалення підсумкової Резолюції Робочої наради «Якісне стратегічне і просторове планування розвитку територіальних громад – ефективні відновлення та євроінтеграція України і Закарпаття зокрема». А далі й планування наступної зустрічі та обрання її теми. 

 

Пресслужба Хустської міської ради

Опубліковано: 08.02.2023 1215 Переглядів
Поділитися

Також може бути цікавим

На підтримку ЗСУ депутати Хустської міської ради виділили 6 мільйонів гривень
Підтримка й допомога ЗСУ – це наш спільний обов’язок. Таким чином ми наближаємо перемогу. Детальніше про це рішення – у коментарі в.о. Хустського міського голови Василя Губаля. «Вперше нам вдалося виділити таку значну суму. 6 мільйонів гривень – це суттєве збільшення допомоги. 3 млн – через обласний бюджет, іншу половину ми розподілили в межах повноважень,… ...
Василь Губаль:«Ми працюємо прозоро, відверто та публічно»
На другому пленарному засіданні п’ятої сесії Хустської міської ради VIII скликання, що відбулася сьогодні, було прийнято важливі рішення. Окремі з них прокоментував в.о. Хустського міського голови Василь Губаль. «У загальному про бюджет. Це – вільні залишки, які сформувалися з минулого року,і сьогодні разом із депутатським корпусом ми їх розподілили на важливі потреби. Згідно із Законом… ...
На засіданні сесії міської ради прийняті важливі рішення
Сьогодні, 26 квітня, відбулося друге пленарне засідання п’ятої сесії Хустської міської ради VIII скликання, яке провів в.о. Хустського міського голови Василь Губаль. Традиційно сесійне засідання розпочалось виконанням Державного Гімну України. Далі хвилиною мовчання вшанували пам’ять наших воїнів та загиблих у страшній трагедії на Чорнобильській АЕС. Саме сьогодні – 38-ма річниця аварії. В.о. Хустського міського голови… ...
Чорнобиль: гіркий спомин і вічний біль
38 років тому вогонь Чорнобиля опалив долі мільйонів людей, породив кількість проблем, які з часом змінилися, але не зникли.  Це не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності, героїзму і самовідданості  ліквідаторів страшної аварії. Сьогодні ми не тільки вшановуємо пам’ять загиблих у тій страшній трагедії, а й вклоняємося людям, які ціною свого життя та… ...
Роз’яснення про отримання дозволу на перебування в прикордонній смузі
1 крок – написати звернення 2 крок – звернення та відскановані копії надати до Державної прикордонної служби України за адресою: 89600, Закарпатська область, м.Мукачево, вул.Недецеї, 45), або в електронній формі (email: mukachevo_zagin@dpsu.gov.ua), тел. (031) 312-12-61. 3 крок – очікуєте відповідь протягом 10 діб 4 крок – вільно пересуваєтесь у межах прикордонного району. Зразок заяви для… ...
Інформація про бюджет Хустської міської територіальної громади на 2024 рік
В основу формування обсягів доходів і витрат бюджету Хустської міської територіальної громади на 2024 рік покладено вимоги положень Податкового та Бюджетного кодексів України, динаміки бази оподаткування, інших законодавчих актів, що стосуються місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин. Бюджет Хустської міської територіальної громади на 2024 рік затверджено в сумі  786 973,2 тис.грн., у тому числі загальний фонд –… ...