Хустська міська рада

У Хусті запустили пілотний проєкт зі встановлення модуля для очищення стічних вод (ФОТО)

Французи таки здійснили проєктне фінансування, як і обіцяли під час попередніх візитів. Нагадаємо, мова про це йшла ще у червні минулого року. Наразі вже є результат міжнародної співпраці – модуль для очищення стічних вод встановлено, триває тестування обладнання. 

***

Власне, за пропозицією франко-української компанії BETEN International та в рамках допомоги Україні Уряд Франції виділив фінансування на встановлення модуля для очищення стічних вод. Після знайомства та результативних нарад, проведених з Хустською міською радою, було прийнято рішення про встановлення пілотного обладнання на вул. Садовій у Хусті. Мета – продемонструвати автономну технологію швидкого та економного очищення стічних вод у житлових мікрорайонах без потреби підключення до централізованої мережі водовідведення.

Поза як Хустський міський голова Володимир Кащук та його заступники, зокрема Василь Сабадош, зацікавилися встановленням обладнання даного типу у місті, а саме у мікрорайоні на вул. Садовій, начальник Хустського ВУВКГ Роман  Щербан отримав доручення виконати необхідні підготовчі роботи для коректного встановлення модуля з запатентованою технологією очищення стоків.

Французька ж компанія COHIN Environnement на чолі з Себастьєном Коеном, розробила оригінальну просту у використанні та обслуговуванні економну технологію для очищення стічних вод. До слова, устаткування передбачає переробку мулу на компост за допомогою дощових червів, оскільки надмірна кількість мулу, який утворюється при очищенні стічних вод є одним з великих викликів, а отриманий компост може використовуватися у сільському господарстві. Спеціальні компостери розробила компанія VerAgrow і ця технологія має великі перспективи.

Власне, збір вихідних даних та координацію проєкту забезпечив Філіп Оспіталь, директор франко-української компанії BETEN Ingénierie, яка працює в Україні понад тридцять років і була заснована її президентом Жаном Рошем.

“Зараз ми встановлюємо перше пілотне обладнання – модуль для очищення каналізаційних стоків. Роботу над цим проєктом ми розпочали рік тому, тоді я вперше зустрівся з міським головою  і ми обговорили можливість його реалізації. Проєкт фінансується французьким Урядом, зокрема Міністерством фінансів Франції. Він входить у глобальну ініціативу розбудови України, яка, ми сподіваємося, розпочнеться найближчим часом. Ми обрали Закарпатську область, оскільки сьогодні вона є однією з найбільш спокійних та безпечних областей України, що дозволяє нам вже сьогодні тут активно працювати. Ідея полягає у тому, аби продемонструвати, що за доволі короткі строки можна змонтувати таке обладнання, яке дозволяє очищати стічні води, і не потрібно довгих 5 років на будівництво великих очисних споруд. Крім того, у перспективі таке обладнання може використовуватися в українських містах і селах, інфраструктура яких постраждала від військових дій. Наразі це обладнання вже буде корисним для Хуста, позаяк зможе забезпечити очищення каналізації вулиці Садова. І в майбутньому подібне обладнання може бути використане і в інших населених пунктах Закарпаття і всієї України”, – зауважив Жан Рош. 

“Я представляю компанію, яка виробляє обладнання для очищення стічних вод для муніципалітетів та промислових об’єктів. Мета – демонстрація нашої технології «Біосел», яка дозволяє очищувати каналізаційні стоки і може бути цікавою для потенційного використання інших громад. Обладнання встановлене у транспортному контейнері, аби продемонструвати легкість збірки такого обладнання, його використання та технічного обслуговування. Таке устаткування в Україні встановлено вперше, досі було встановлене в Австрії і Африці”, – доповнив Себастьєн Коен. 

“Проблема каналізаційних стоків вже давно є болючою для нашого міста. Звичайно ж, ми намагалися її вирішити, теж розробляли відповідний проєкт. Проте зараз, під час воєнного стану, немає можливості його реалізувати. Французькі ж партнери запропонували вирішення проблеми. Їхня допомога – неоціненний внесок у розвиток нашої громади, адже в одному з найбільших мікрорайонів міста (тут близько 400 домоволодінь, є і багатоповерхові забудови) за останні 30 років так і не було змоги вирішити проблему з каналізуванням. Однак, зауважу, що цей проєкт включає в себе ширший комплекс, ніж очистка каналізаційних стоків. Він буде корисним і у сільському господарстві. Крім того, обговорюємо з французькими колегами питання майбутніх міст-побратимів, щоб налагоджувати зв’язки та активну співпрацю у галузі освіти, охорони здоров`я тощо. Та найголовніше – щоб найшвидше закінчилася війна, щоб настав мир і Перемога, і ми надалі реалізовували важливі проєкти задля забезпечення життєдіяльності громади “, – підсумував Володимир Кащук.

Після введення установки в екплуатацію заплановано урочисте відкриття об’єкту, на яке будуть запрошені мери закарпатських міст та з інших областей України, а також представники міжнародних фінансових організацій, що готові долучатися до відбудови України. Посол Франції в Україні також планує взяти участь в урочистому відкритті об’єкту.

Цієї суботи, 28 січня, відбувся пробний запуск пілотного роєкту, який працюватиме у тестовому режимі аж до офіційного відкриття

Також у рамках проєкту встановлено два пілотні устаткування для підготовки питної води компанії LMS, а це – у Золотарівському ЗЗСО І-ІІІ ступенів Драгівської сільської ради та у центрі смт. Вишково.

***

Крім того, шановні французькі благодійники та благодійниці – Мапріл Батіста, Фернандо Да Коста, Маріо Мартінс, Пальміра Накаш, Армандо Лопес, Келлі Дассо, члени благодійних організацій Клуб левів Монфермей-Куброн, Клуб Ротарі м. Кресі та Асоціація потерпілих від пожеж м. Лейрії вчергове об’єднали зусилля, аби підтримати українців, які опинилися у складній ситуації у зв’язку з війною, розпочатою росіянами. Так, цього дня передали Закарпаттю 70 генераторів, з яких 15 – Хустській МТГ. Їх отримають соціальні об’єкти, які мають у них потребу. 

Власне, далеко не вперше французькі асоціації направляють сюди свою допомогу. Нагадаємо, у квітні минулого року закарпатці отримали вантажівку з ліками та гуманітарним вантажем, потім іншу – з мінеральною водою, а також три карети швидкої допомоги, які були передані медичним закладам області, з них одна – Хустській лікарні.  

До слова, станом на сьогодні загальний розмір благодійної допомоги склав 250 000 €. Допомогу було зібрано після візиту представників вищезазначених благодійних організацій на Закарпаття у квітні 2022 р., після свого повернення вони об’єднали зусилля задля допомоги Україні та її народу, який опинився у складній ситуації в результаті російського вторгнення. Увага до ситуації в Україні дозволила провести захід « Кожне зібране євро – це євро на допомогу Україні», до якого долучилося багато активних учасників цих благодійних організацій. 

Зауважимо, що в Україні передачу допомоги координує Олександр Сапьолкін, керівник благодійного фонду «Єдина Україна» у партнерстві з Жаном Рошем, Філіпом Оспітальем, Андрієм Хаджиновим і Ганною Кіндою, працівниками франко-української компанії Beten Ingénierie International, яка зі свого боку забезпечила транспортування допомоги з Франції в Україну. 

У майбутньому плануються нові акції допомоги для України, що відрадно.

 

Пресслужба Хустської міської ради

Опубліковано: 30.01.2023 394 Переглядів
Поділитися

Також може бути цікавим

EU4Culture: онлайн-курс із грантового менеджменту для митців і діячів культури
До 16 травня триває прийом заявок на участь в онлайн-курсі з грантового менеджменту для представників креативних індустрій від EU4Culture. EU4Culture надає митцям та діячам культури можливість отримати доступ до онлайн-курсу з написання грантових заявок. Онлайн-курс має на меті надати фундаментальні знання з цієї теми особам, зацікавленим у подачі заявок на фінансування від ЄС для реалізації… ...
Заміна водопроводу по вул. Кубинця
2 травня аварійною бригадою Хустського виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства було замінено протяжністю 73 м магістрального водопроводу на вул. Кубинця. Тут прокладено нові та надійні труби. Адміністрація Хустське ВУВКГ ...
Територію Хустського замку прибрано та впорядковано
Цей тиждень розпочався з активного прибирання території та руїн Хустського замку. Акція була масштабною як за кількістю людей, так і за обсягом виконаних робіт. Найважчу роботу на себе взяли лісівники філії «Хустське ЛДГ» та рятувальники. Працювали тут декілька днів, зробили об’ємну роботу, розчистили територію від чагарників. У рамках прибирання замінено й прапор України, що майорить… ...
Оголошення початку VІI Всеукраїнського конкурсу фото та відеоробіт в рамках національного проєкту «Безпечна країна».
Загальний план заходів з проведення Всеукраїнського тижня безпеки дорожнього руху з 13 по 19 травня 2024 року. Усі заходи проводитимуться з урахуванням вимог правового режиму воєнного стану, зокрема, дотримання алгоритму дій під час сигналу «Повітряна тривога» Детальніше про конкурс тут: Загальний План заходів ...
Профілактика сказу – пероральна імунізація диких тварин
Сказ особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, яке характеризується ураженням центральної нервової системи. Основним джерелом сказу у домашніх тварин є лисиця звичайна або червона, яка є джерелом збудника інфекції та забезпечує постійну циркуляцію вірусу в природі. Синамтропізація лисиць, неконтрольоване їх розмноження гарантує постійні контакти з безпритульними собаками і котами та поширення сказу… ...
Мудрість та відвага: в Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
Участь у І територіальному відбірковому етапі беруть рої середньої та старшої вікової групи з різних куточків Хустської міської територіальної громади. Мета гри – плекання нової генерації українців, захисників держави. Ця гра є формою позакласної роботи з патріотичного та морально-етичного виховання школярів, засобом формування патріотичної свідомості, спортивно-оздоровчої роботи. “Джура” – це про команду, змагання та дружбу.… ...