Хустська міська рада

У Хусті відкрили графічну виставку

У четвер, 31 жовтня, у Хустській міській картинній галереї відкрили виставку графіки. Власне, дев’ять талановитих її учасників із Хустщини та Виноградівщини представили близько 60-ти картин. Експозицію можна оглянути до 16 листопада.

Неординарна графічна виставка вже в день відкриття просто вразила відвідувачів галереї. Адже близько 60 робіт різної тематики представлені дев’ятьма художниками можна було бачити як чорно-білими, так і у кольорі. Якраз останнє найбільш й вподобали поціновувачі мистецтва.

  • Учасники виставки: Олександр Маринич, Маргарита Тегзе, Діана Добош-Брода, Альона Стасюк,  Маріана Гаврило, Валерія Чука, Любов Шпак, Валентина Костьо із Виноградівщини та Марія Ковач із хустського Золотарева.
  • Мета: показати красу і необмежені можливості такого виду мистецтва, як графіка.

Довідково: Графіка — вид образотворчого мистецтва, для якого характерна перевага ліній і штрихів, використання контрастів білого і чорного та менше, ніж у живописі, використання кольору. Твори можуть мати як монохромну, так і поліхромну гаму.

Традиційно відкрив чергову виставку директор Хустської міської картинної галереї Орест Цюпко.

«Це друга по рахунку графічна виставка. Адже чомусь живописні більш поширені. Однак маю сподівання, що роботи графіки в нас з’являтимуться частіше і такі вернісажі стануть традиційними», – зазначив господар галереї.

Потім він передав слово куратору виставки Валентині Костьо, яка насамперед представила глядацькому загалу авторів та їх роботи, тим самим відкрила завісу цього унікального, на її погляд, виду мистецтва.

 «Хуст цілком можна назвати мистецьким осередком, адже кількість та різноманітність виставок, організованих тут, не може не вражати. Щодо нашого графічного вернісажу, то у Хусті він відбувається вдруге, ми виставлялися ще і минулого року. Однак у такому складі як зараз ми тут вперше, – ділиться Валентина Костьо, – Я вважаю, що виставки організовувати треба, бо насамперед для автора це дуже важливо. Адже саме тоді він ділиться з іншими своїм талантом, своїм баченням та, власне, своїм усім потаємним.»

На відкритті також виступили автори виставки, їх колеги по цеху та любителі.

До речі, у Хусті вперше представила свої доробки 15-річна Валерія, яка закінчила Виноградівську школу мистецтв. Дівчина зізналася, що тільки почала презентувати свої полотна глядачам. Дотепер виставлялося юне обдарування лишень у рідному Виноградові.   

«Дуже люблю графіку, тому я тут. Власне, запросила мене взяти участь у виставці моя вчителька Маріанна Гаврило. Представила я 4 свої роботи, на яких зображені здебільшого квіти – піони. А почалося все ще у ранньому дитинстві з простого аркушу паперу і олівця. Я любила малювати, тому батьки й вирішили віддати мене до мистецької школи.»

А от Марія Ковач із Хустщини – вже більш досвідчена молода художниця розповіла: «На першу роботу пішов цілий рік. Однак роки практики дозволили скоротити строки. І зараз, аби намалювати картину мені потрібно від двох тижнів до кількох місяців максимум. Поруч зі мною остання моя робота під назвою «Думки». На неї я витратила два тижні свого часу із значною кількістю перерв, бо в мене малі діти. Оскільки це автопортрет, то працювала я безпосередньо з власним фото, а застосовувала у техніці туш – перо і лінери. Загалом на цій виставці я представила 6 робіт».

До слова, презентовані авторами графічні роботи відносяться як до традиційно-академічного виконання, так і з використанням більш сучасних засобів. Триватиме виставка до 16 листопада.

Прес-служба Хустської міської ради

Опубліковано: 01.11.2019 5412 Переглядів
Поділитися

Також може бути цікавим

Вітання з нагоди Дня Медика
Шановні працівники галузі охорони здоров’я  Хустської міської територіальної громади! Прийміть у цей день найщиріші вітання з нагоди професійного свята. Ваша праця – це велике служіння на благо людей. Кожен з вас самовіддано охороняє найбільші цінності даровані людям – життя та здоров’я. Дякую вам за невтомну благородну працю, милосердя, відданість своїй професії. Сьогодні ми віддаємо шану… ...
Депутати виділили кошти на утримання закладів соціально-культурної сфери та на утримання доріг
Основна частина коштів спрямована сьогодні на фінансування соціально-культурної сфери: 4 800,4 тис.грн – на утримання закладів освіти, а це: проведення капітальних та поточних ремонтів, протипожежні заходи, придбання обладнання та поточні потреби установ; 925,0 тис. грн – на утримання ДЮСШ, закладів культури та проведення ремонтних робіт у цих установах. Вдалося виділити кошти й на фінансування житлово-комунального… ...
Для потреб ЗСУ – чергова допомога з бюджету Хустської міської ради
Хустська міська територіальна громада продовжує підтримувати військових, які захищають Україну. Відтак сьогодні на засіданні сесії депутати додатково спрямували 250 тис. грн для 128-ї гірсько-штурмової бригади для реалізації Програми щодо покращення матеріально-технічного забезпечення військових частин, закупівлі пікапів і дронів на 2024 рік. З початку цього року з бюджету громади на підтримку обороноздатності країни виділено 5 млн.… ...
Допомога пораненим військовослужбовцям та підтримка родин загиблих
У рамках фінансування Програми соціальної підтримки ветеранів війни, військовослужбовців та членів їхніх сімей на 2024-2025 роки виділено кошти для надання матеріальної допомоги пораненим. Станом на сьогодні всі, хто звертався за допомогою, отримали нашу підтримку. Згідно з цією ж Програмою додатково виділили кошти в сумі 340,0 тис. гривень, чим передбачили надання матеріальної допомоги сім’ям загиблих Героїв… ...
Діти загиблих на війні захисників отримають матеріальну допомогу для підготовки до школи
Щоб підтримати дітей, які втратили батьків на війні, Хустська міська рада розробила програми грошових виплат та інших видів допомоги. На цій сесії депутати прийняли рішення про надання матеріальної допомоги сім’ям загиблих із розрахунку 5 тис. грн на кожну дитину для забезпечення підготовки до нового навчального року. Допомогу отримають 19 дітей шкільного віку із 15 членів… ...
Збільшено розмір преміювання учнів, які склали НМТ на максимальний бал
Сьогодні на засіданні сесії депутати затвердили зміни до бюджету Хустської міської територіальної громади на 2024 рік у частині спрямування надпланових надходжень до загального та спеціального фондів. Також перерозподілили вивільнені призначення за підсумками виконання бюджету за січень-червень поточного року. Згідно з Програмою підтримки обдарованої молоді Хустської МТГ на 2023-2024 роки збільшено розмір преміювання учнів за результатами… ...