Хустська міська рада

Стратегія державної кадрової політики, як розвиток людського потенціалу

Запорукою розбудови демократичної, соціальної держави з розвинутою ринковою економікою є високоефективна державна кадрова політика, яка має забезпечувати всі сфери життєдіяльності держави кваліфікованими кадрами, необхідними для реалізації національних інтересів та суспільних потреб.

Важливим кроком, спрямованим на реалізацію системної й послідовної державної кадрової політики стало схвалення Указом Президента України Віктора Януковича від 1 лютого 2012 року «Стратегії державної кадрової політики на 2012-2020 роки», яка враховує особливості та перспективи розвитку українського суспільства, світові тенденції.

Нова філософія реалізації кадрової політики, базується на  перевагах людського потенціалу – «економіки знань», коли інтелектуальні ресурси дають більший прибуток, ніж природні.

У соціальному аспекті ефективна кадрова політика має забезпечити  високий рівень розвитку людського потенціалу держави, задоволення стремлінь населення щодо професійної самореалізації, гідної оплати праці.

В економічному аспекті – підвищення добробуту населення.

Стратегія державної кадрової політики реалізуватиметься в три етапи  які передбачають зокрема, створення Президентського кадрового резерву «Нова еліта нації», впровадження електронного урядування, створення механізму залучення інвестицій у розвиток кадрового потенціалу.

Значна увага приділяється вдосконаленню нормативно-правової бази з метою запровадження новітніх підходів у кадровому менеджменті, розбудову системи управління трудовими ресурсами на засадах соціального діалогу та партнерства держави і суб’єктів підприємницької діяльності.

Крім того, Стратегія передбачає вдосконалення системи прогнозування потреби у підготовці кваліфікованих робітничих кадрів та фахівців з вищою освітою у всіх сферах забезпечення життєдіяльності держави, формування та забезпечення виконання державного замовлення на підготовку кваліфікованих робітничих кадрів та фахівців з вищою освітою відповідно до визначених державою пріоритетів соціально – економічного розвитку.

Документ містить також низку важливих завдань, зокрема щодо запровадження безперервного професійного навчання кадрів та системи наставництва, гарантованого забезпечення молоді першим робочим місцем, здійснення яких має якісно модернізувати кадровий потенціал.

 Важливим елементом державної кадрової політики є кадрова політика у сфері державної служби.

Державні службовці є найбільш стабільним соціальним елементом суспільства й держави, носієм їх традицій та досвіду. Переважна більшість економічних та соціальних реформ проводиться силами державних службовців. Об’єктом безпосереднього державного управління є особовий склад державної служби, кадри органів державної влади

Тому важливим завданням тут є удосконалення та ефективність механізму управління службовцями який забезпечує Національне агентство України з питань державної служби як єдиний орган формування та реалізації державної політики у цій сфері.

За напрямом модернізації кадрових служб передбачено: реорганізація кадрових служб у служби персоналу; покладання на служби персоналу функцій з планування добору, розстановки кадрів, підвищення їх кваліфікації та кар’єрного росту; запровадження технологій електронного урядування; вдосконалення системи професійного навчання фахівців з управління персоналом.

Проведення реформи державної служби в контексті реалізації завдань Стратегії державної кадрової політики сприятиме створенню в Україні професійної, політично нейтральної та ефективної державної служби, впровадженню системних змін та модернізації моделі державного управління в цілому.

 
 

В.Попадинець

начальник Управління

 державної служби  в Закарпатській області

Опубліковано: 20.02.2012 5759 Переглядів

Поділитися

Також може бути цікавим

На підтримку ЗСУ депутати Хустської міської ради виділили 6 мільйонів гривень
Підтримка й допомога ЗСУ – це наш спільний обов’язок. Таким чином ми наближаємо перемогу. Детальніше про це рішення – у коментарі в.о. Хустського міського голови Василя Губаля. «Вперше нам вдалося виділити таку значну суму. 6 мільйонів гривень – це суттєве збільшення допомоги. 3 млн – через обласний бюджет, іншу половину ми розподілили в межах повноважень,… ...
Василь Губаль:«Ми працюємо прозоро, відверто та публічно»
На другому пленарному засіданні п’ятої сесії Хустської міської ради VIII скликання, що відбулася сьогодні, було прийнято важливі рішення. Окремі з них прокоментував в.о. Хустського міського голови Василь Губаль. «У загальному про бюджет. Це – вільні залишки, які сформувалися з минулого року,і сьогодні разом із депутатським корпусом ми їх розподілили на важливі потреби. Згідно із Законом… ...
На засіданні сесії міської ради прийняті важливі рішення
Сьогодні, 26 квітня, відбулося друге пленарне засідання п’ятої сесії Хустської міської ради VIII скликання, яке провів в.о. Хустського міського голови Василь Губаль. Традиційно сесійне засідання розпочалось виконанням Державного Гімну України. Далі хвилиною мовчання вшанували пам’ять наших воїнів та загиблих у страшній трагедії на Чорнобильській АЕС. Саме сьогодні – 38-ма річниця аварії. В.о. Хустського міського голови… ...
Чорнобиль: гіркий спомин і вічний біль
38 років тому вогонь Чорнобиля опалив долі мільйонів людей, породив кількість проблем, які з часом змінилися, але не зникли.  Це не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності, героїзму і самовідданості  ліквідаторів страшної аварії. Сьогодні ми не тільки вшановуємо пам’ять загиблих у тій страшній трагедії, а й вклоняємося людям, які ціною свого життя та… ...
Роз’яснення про отримання дозволу на перебування в прикордонній смузі
1 крок – написати звернення 2 крок – звернення та відскановані копії надати до Державної прикордонної служби України за адресою: 89600, Закарпатська область, м.Мукачево, вул.Недецеї, 45), або в електронній формі (email: mukachevo_zagin@dpsu.gov.ua), тел. (031) 312-12-61. 3 крок – очікуєте відповідь протягом 10 діб 4 крок – вільно пересуваєтесь у межах прикордонного району. Зразок заяви для… ...
Інформація про бюджет Хустської міської територіальної громади на 2024 рік
В основу формування обсягів доходів і витрат бюджету Хустської міської територіальної громади на 2024 рік покладено вимоги положень Податкового та Бюджетного кодексів України, динаміки бази оподаткування, інших законодавчих актів, що стосуються місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин. Бюджет Хустської міської територіальної громади на 2024 рік затверджено в сумі  786 973,2 тис.грн., у тому числі загальний фонд –… ...