Хустська міська рада

Хустський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді нагадує:

Життя – це те, що людина більш за все намагається зберегти і менш за все береже. Життя – це багатство, дане кожному з нас батьками. І хочеться, щоб воно було довгим та щасливим. А це можливо тільки за умови міцного здоров’я. І, щоб бути здоровим потрібно його берегти. Щодня, щохвилини, особливо 1 грудня – Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом  ми повинні пам’ятати, що життя – найцінніше , що є в людини.

З того часу, як було відкрито новий вірус, епідемія ВІЛ/СНІДу охопила весь світ і забрала понад 20 млн. життів. Більше половини нових випадків зараження ВІЛ реєструється серед людей віком від 15 до 24 років. Щодня у світі інфікується понад 6 тисяч юнаків та дівчат.

Що таке СНІД? СНІД – це хвороба, яка ослаблює організм людини настільки, що він більше не може чинити опір хворобам. СНІД – це хвороба, яка ослабляє організм людини настільки, що він більше не може чинити опір хворобам.

С-СИНДРОМ “Синдром” означає сукупність різних симптомів і хвороб.

Н-НАБУТОГО – означає, що він отриманий від когось ще, хто вже має вірус, що заподіює хворобу.

І-ІМУННОГО – захисна система нашого організму, яка захищає нас від хвороби.

Д-ДЕФІЦИТУ- Імунна система слабшає, звідси і “дефіцит”. Вона не може більше « захищати тіло від хвороби.»

Що таке ВІЛ?

В-ВІРУС Вірус – це мікроорганізм, якого не можна побачити очима, або під мікроскопом. Він часто ховається в людському тілі багато років, перш ніж заподіє хворобу. Навіть коли людина здорова, він (вона) може передавати вірус іншим.
І-ІМУННОГО ДЕФІЦИТУ Вірус руйнує імунну систему організму. Через деякий час, організм не може захистити себе від хвороби.
Л-ЛЮДІНИ Вірус живе лише в людині, а не в тваринах або комарах. Шляхи інфікування: ВІЛ-інфікована людина – це носій вірусу, здатний заражати здорову особу. Вірус передається:

  • при статевих стосунках з ВІЛ-інфікованою особою, коли через слизову оболонку статевих органів, прямої кишки чи ротової порожнини вірус проникає в організм статевого партнера;
  • через кров, насамперед через спільні шприци та голки при внутрішньовенному введенні наркотичних речовин, а також забруднений кров’ю, нестерильний медичний інструмент;
  • дитині від ВІЛ-інфікованої матері – інфікування відбувається під час вагітності, пологів чи годуванні грудним молоком.

Підступність ВІЛ-інфекції у тому, що після зараження людина може довгий час не відчувати ознак хвороби, вважати себе здоровою і водночас заражати інших – насамперед своїх сексуальних партнерів та партнерів по голці. Період безсимптомного носійства може тривати 8 – 10 і більше років, після чого розвивається СНІД.

Збудник СНІДу найчастіше вражає:

  • ін’єкційних споживачів наркотичних речовин, що користуються спільними шприцами, голками, при фасуванні наркотику та введенні його ін’єкційним шляхом;
  • сексуальних партнерів ВІЛ-інфікованих, що не застосовують засоби індивідуального захисту – презервативи.

Не виключена можливість ураження ВІЛ при порушенні правил гігієни при голінні, манікюрі, татуюванні та деяких інших косметичних процедурах, а також при медичних маніпуляціях, які супроводжуються пошкодженням цілісності шкіри чи слизових оболонок з використанням нестерильних інструментів. Правильна і своєчасна обробка косметичного приладдя та стерилізація медичного інструментарію (чи використання одноразового) забезпечують безпеку їх застосування.

 Як вірус НЕ поширюється:

– через контакт з іншими рідинами тіла (сльози, піт, слина).

– через кашель, чхання, торкання, обійми, загальні тарілки або чашки, сидіння поряд з інфікованим, загальний душ або купання з ними.

– Через поцілунки. Через комарів, клопів або тварин.

– Через дотик до тіла померлого від СНІДУ.

 Визначити інфекцію можна:

– у відповідь на проникнення вірусу, в організмі людини через 1-3 місяці утворюються антитіла. Їх поява є свідченням ВІЛ-інфекції, а виявляються антитіла за допомогою дослідження крові. Обстеження на СНІД проводяться в кабінетах довіри, де за бажанням це можна зробити анонімно.

– зразки донорської крові досліджуються комплексно на ВІЛ, віруси гепатитів В і С, сифіліс в діагностичних лабораторіях станцій переливання крові.

– вагітні жінки дворазово обстежуються на ВІЛ за добровільною згодою в жіночих консультаціях при взятті на облік та оформленні на пологи.

– в лабораторіях діагностики СНІДу обласних (міських) центрів профілактики СНІДу обстежують контингенти людей, що відносяться до груп ризику: це особи, що вживають наркотики ін’єкційним шляхом, ведуть безладні статеві стосунки або мають статеві контакти з ВІЛ-інфікованими чи хворими на СНІД.
Всі відомості стосовно ВІЛ-інфікованої особи є конфіденційними. Невідкладна медична допомога ВІЛ-інфікованим і хворим на СНІД надається в усіх лікувально-профілактичних закладах України.

Перебіг хвороби: Перші симптоми хвороби спостерігаються в середньому через 1,5-3 місяці після інфікування. Це так звана гостра стадія ВІЛ-інфекції, і вона спостерігається не у всіх інфікованих. Для гострої стадії характерна тривала лихоманка, схуднення, нічне пітніння, збільшення лімфатичних вузлів. Продовжується недуга 2-3 тижні, і людина нібито одужує, проте вірус залишається в організмі і може інфікувати інших.
Період безсимптомного вірусоносійства триває від кількох місяців до багатьох років (8 і більше). Протягом всього цього часу ВІЛ-інфікована особа почувається здоровою. Проте врешті вірус долає імунний захист і знижує опірність організму. Як наслідок, розвивається СНІД, який проявляється інфекційними хворобами, найчастіше це тривалі запалення легень (пневмонії), туберкульоз, вірусні хвороби (оперізуючий лишай, герпес, цитомегаловірусна інфекція), у деяких хворих розвиваються пухлини чи ураження нервової системи. Хвороба тягнеться кілька років, людина виснажується і гине.

Хоча ефективних ліків від СНІДу ще немає, проте розроблено так звані антиретровірусні препарати, які впливають на рівень вірусу в крові, знижують його і цим значно подовжують життя ВІЛ-інфікованих, зменшують число смертей від цієї хвороби. Найкращим засобом запобігання зараження ВІЛ залишаються профілактичні засоби, дотримання та застосування яких дозволить виключити зі свого життя ризиковані миттєвості.

 Чи можна вберегти себе від СНІДу?

На сьогодні ВІЛ-інфекція не має радикальних засобів лікування, тому головною зброєю в боротьбі з поширенням вірусу є попередження інфікування. У зв’язку з цим, необхідно:

  • приймати правильні щодо свого здоров’я рішення, намагатися протистояти таким факторам ризику, як потреба експериментувати, самоутверджуватись під тиском з боку однолітків та наркодільців;
  • уникати випадкових статевих контактів, бо чим більше сексуальних партнерів, тим вищим є ризик інфікування. Застосування презервативів значно знижує можливість інфікування партнера не тільки ВІЛ, але й збудниками венеричних захворювань, вірусних гепатитів.;
  • сексуальні стосунки з особами, що вживають наркотики, здебільшого неконтрольовані і вже тому небезпечні.
  • не застосовувати вже використані, брудні шприци та голки при введенні наркотиків.
  • важливо знати, що вагітні ВІЛ-інфіковані жінки можуть запобігти народженню хворої на ВІЛ-інфекцію дитини, якщо вони якнайраніше звернуться в жіночу консультацію, для проведення профілактичного лікування.

 

ВІЛ може торкнутися кожного, тому важливо надавати ВІЛ-інфікованим психологічну підтримку. ВІЛ – позитивна людина має право вести особисте життя, мати друзів, одержувати інформацію і освіту. Людина має право жити!

Опубліковано: 01.12.2020 681 Переглядів
Поділитися

Також може бути цікавим

Хустська ТГ співпрацюватиме із громадою Донеччини
У рамках Об’єднаного Форуму місцевого самоврядування та громадянського суспільства Закарпаття «Згуртовані і спроможні громади – міцний тил і запорука нашої Перемоги!» відбулося підписання Меморандуму про взаємодію, співпрацю і партнерство між Хустською міськрадою та Покровською міською військовою адміністрацією ( Донеччина). Документ скріпили своїми підписами в.о. Хустського міського голови Василь Губаль та начальник управління Покровської МВА Олег… ...
На Закарпатті розпочалася нерестова заборона
Строки заборони на добування (вилов) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) Закарпатської області: – на водосховищах – з 25 березня по 4 червня 2024 року; – в корінних водах річок – з 25 березня по 15 травня 2024 року; – в придаткових водах річок – з 25 березня по 25 червня 2024 року.… ...
У місті над Тисою відкрито персональну виставку закарпатського художника
У Хустській міській картинній галереї відбулося відкриття персональної виставки закарпатського художника Василя Бобіти під назвою «Кольорові враження». Привітати митця завітав і в.о. Хустського міського голови Василь Губаль та його заступник Михайло Рівіс. «У час, коли в Україні триває війна, важливо дарувати людям позитивні емоції. Дякую Василю Бобіті за дійсно неймовірні враження. Подяка ЗСУ, що маємо… ...
Кадрові зміни: міський водоканал має нового керівника
Відповідне розпорядження про призначення на посаду начальника Хустського виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства Івана Івановича Росоху підписав в.о. Хустського міського голови Василь Губаль. 17 квітня Василь Іванович разом зі своїм заступником Михайлом Рівісом офіційно представити колективу нового керівника. «Все, що ми робимо, – заради людей. Наша основна мета – збільшити кількість годин водопостачання та покращити якість… ...
Повідомдення про початок процедури прийняття пропозицій та зауважень до містобудівної документації, оприлюднення проєкту документа державного планування та звіту про стратегічну еологічну оцінку
Шановні хустяни! На виконання ст. 21 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», інформуємо, що Хустська міська рада розпочинає процедуру прийняття пропозицій та зауважень до містобудівної документації – проекту «Детальний план території з метою  визначення планувальної організації, просторової композиції і параметрів забудови земельних ділянок в с. Рокосово, ур. «Цирківне», Хустського району, Закарпатської області (кадастровий номер земельної… ...
Бюджетна дотація фермерам та виробникам сільськогосподарської продукції
Постановою Кабінету Міністрів України від 15 березня 2024 року № 300 «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у Державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам та іншим виробникам сільськогосподарської продукції» розширено напрями державної підтримки для аграріїв, які зареєстровані у Державному аграрному реєстрі (далі – ДАР), та збільшені суми виплат. Бюджетні кошти надаватимуться за такими напрямами та… ...