Хустська міська рада

Хустська СШ І-ІІІ ст. №1 імені Августина Волошина відзначає 100-літній ювілей!

Хустська гімназія 100 років тому, перша школа сьогодні – заклад, що має величну історію. Відтак святкування століття розпочалося доволі символічно – інсценізацією читання указу про відкриття закладу, зокрема Рішення Міністерства шкільництва і народної освіти Чехословаччини №85547 від 12 жовтня 1921 року, яким й надано згоду відкрити гімназію у Хусті, зарахувати до неї 67 учнів до першого і п’ятого класів та призначити директора Василя Сулінчака. Нині ж тут навчається 750 учнів. Однак зміни торкнулися не лише кількості охочих здобувати у цих стінах навчання, а й, звичайно ж, шкільного керівництва та тамтешніх приміщень. Адже останніми роками чималі фінансові ресурси були спрямовані на оновлення, яке диктує сучасність, відтак значне покращення матеріально-технічної бази відбулося! До слова, задіяні при цьому різні джерела фінансування. Все – завдяки спільним зусиллям міської влади на чолі з міським головою Володимиром Кащуком, народного депутата Валерія Лунченка та чеських партнерів. 

Отож найдавнішій школі Хуста – 100 років. А це – історична подія, яка потребує уваги. З цієї нагоди до закладу сьогодні, 7 грудня, завітали поважні гості: Хустський міський голова Володимир Кащук, випускник школи – народний депутат України Валерій Лунченко, секретар Хустської міської ради Василь Губаль, заступники міського голови Іван Фетько та Іван Подолей, головні освітяни Хустської МТГ Олеся Калинич та Василь Мочарник, головний архітектор Василь Орос та інші. Гостинно їх зустрічав дружний педагогічний колектив на чолі з керівницею школи Мариною Бенцою, які спершу організували екскурсію оновленою школою, а далі радували святковим концертом за участі талановитих школярів.

Без сумніву, ювілей школи – це не тільки свого роду історична віха, це часовий рубіж, що дає можливість оцінити пройдений шлях, згадати добрим словом тих, хто присвятив всього себе рідній альма-матері. Про це йшлося у виступі директорки Марини Бенци, яка згадала прізвища й тих, хто впродовж багатьох років переймався шкільними проблемами, сумлінно працював задля розвитку закладу і забезпечував комфортні умови для навчання. Серед них – Володимир Кащук, Валерій Лунченко, Іван Фетько, Василь Мочарник.

“Сьогоднішня дата знакова. Адже саме сьогодні, 7 грудня, далекого 1921 року розпочалося навчання у Хустській гімназії. Ця дата підтверджує, що біографія школи складається не просто з років, які прожито, а з тих – котрі запам’яталися. Зокрема й утвердженням зрілості закладу, освітніми надбаннями, моральною атмосферою. Недарма нашій школі випала велика честь стати першою освітньою установою нашого міста, а за роки свого існування – авторитетною й за його межами,” – зауважила Марина Бенца, шкільна директорка. 

Історія школи невіддільна від історії свого міста. Тому сьогодні іменинників прийшли привітати його господар, міський голова Володимир Кащук та випусник школи, народний депутат Валерій Лунченко, які завжди готові простягнути руку підтримки і допомоги.

“Хочу щиро привітати зі святом ювілею школи і сердечно подякувати кожному, хто творить її історію. Радий, що школа прогресує і нині одна з кращих у краї. Переконаний, що й надалі заклад не збавлятиме темпів, буде процвітати, а ми докладемо максимум зусиль для цього, як було і досі,” – підсумував Володимир Кащук, міський голова. 

Відбулася й церемонія нагородження. Володимир Кащук вручив причетним грамоти від міської ради, а грамоти Верховної Ради України – Валерій Лунченко. Останніх було всього дві, відтак за заслуги перед Українським народом за підписом голови ВРУ отримала директорка Хустської СШ І-ІІІ ст. №1 ім.А.Волошина – Марина Бенца та вчитель зарубіжної літератури Хустської СШ І-ІІІ ст. №1 ім.А.Волошина – Ганна Беркович.

Головна освітянка громади теж виступила з вітальним словом і нагородила окремих почесними грамотами від управління освіти, релігій та у справах національностей. Опісля вручено і шкільні нагороди.

Святковості додали концертні виступи, квіти та численні посмішки присутніх. Більше про значну шкільну подію читайте на сторінках свіжого випуску газети “Вісник Хустщини” вже цієї суботи та найближчими днями дивіться у випусках новин телеканалів “Перший Кабельний” і “М-студіо”.

Пресслужба Хустської міської ради

Опубліковано: 07.12.2021 2514 Переглядів
Поділитися

Також може бути цікавим

Благодійний концерт у місті над Тисою
19 квітня у місті Хуст на Майдані Незалежності лунали прекрасні музичні твори лауреатів міжнародних конкурсів, дипломантів фестивалів військових оркестрів Європи. На головній сцені міста виступив військовий оркестр 194-ї понтонно- мостової бригади. Мета – благодійна. Кошти з виступу будуть спрямовані на закупівлю станцій РЕБ для Закарпатських бригад ЗСУ. «Кожна благодійна справа – це крок до перемоги.… ...
Завершився перший етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») серед закладів освіти Хустської міської ради (ФОТО, ВІДЕО)
Сьогодні, 11 травня, у Хустському міському парку культури та відпочинку ім. Героїв Майдану відбулось урочисте закриття міського етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”) серед закладів освіти Хустської міської територіальної громади за участі перших керівників Хустщини. Нагадаємо, 24 квітня відбулося відкриття І-го етапу гри. Впродовж двох тижнів учасники змагалися в силі, витривалості, спритності, кмітливості та інтелекті, далі –… ...
І етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”) серед закладів освіти Хустської МТГ урочисто відкрито!
Сьогодні, 24 квітня, у Хустському міському парку культури та відпочинку ім. Героїв Майдану відбулось урочисте відкриття І-го етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”) серед закладів освіти Хустської міської територіальної громади.  Стартувало відкриття традиційно із шикування команд-учасниць, котрі опісля змагалися в силі, витривалості, спритності, кмітливості, інтелекті тощо. Відтак сьогодні зібралися у першій підгрупі старшої вікової… ...
Оголошено прийом заявок на участь у конкурсі на реалізацію проєктів у рамках здійснення Українсько-Польських обмінів молоддю у 2023 році
Міністерством молоді та спорту України здійснюються Українсько-Польські обміни молоддю відповідно до Договору між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польща про Українсько-Польську Раду обміну молоддю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2015 року №1017. Мета обмінів молоддю – активізація співробітництва між українською та польською молоддю задля розбудови дружніх взаємин між народами цих країн. 1 березня… ...
Хустська спеціальна школа І-ІІІ ступенів Закарпатської обласної ради відсвяткула 70–річчя з дня заснування (ФОТО)
Сьогодні, 24 листопада, у Закарпатському обласному театрі драми та комедії відбувся урочистий захід, присвячений 70 –річчю від дня заснування Хустської спеціальної школи І-ІІІ ступенів Закарпатської обласної ради. Серед запрошених учні та їх батьки, шкільні педагоги та інші освітяни, представники влади. Усі, разом з ведучими, поринули у спогади минулих років та побачили, чим живе навчальний заклад… ...
У Хустській МТГ змагалися школярі на спритність, швидкість та силу (ФОТО, ВІДЕО)
У суботу, 8 жовтня, на стадіоні “Карпати” відбулася спартакіада з легкої атлетики серед юнаків та дівчат Хустської міської територіальної громади. У змаганнях взяло участь 30 команд із 15-ти освітніх місцевих закладів. Головний організатор: управління освіти, релігій та у справах національностей спільно з управлінням культури, молоді і спорту виконавчого комітету Хустської міської ради.  Стартувало спортивне свято… ...