Хустська міська рада

Хуст – місто спортивних можливостей

У неділю, 20 жовтня, хустський стадіон «Карпати» отримав друге дихання. Так, відбулося офіційне відкриття однієї з найкращих спортивних арен Закарпаття та Західної України у цілому.

Власне, за останні три роки у хустських «Карпатах» відбулося кардинальне перетворення, підрядникам вдалося повністю реанімувати стадіон. За цей час зроблено чимало: встановлено огорожу, викорчувано старі дерева по всьому периметру, у правій частині спортивної арени – оновлено запасне футбольне поле зі штучним покриттям, побудовано три волейбольні та один гандбольний майданчики, освітлено територію, у лівій – оновлено основне футбольне поле з автоматичним поливом, встелені нові бігові доріжки, відтак збудовано повнокомплектне легкоатлетичне ядро, замінено центральну трибину і встановлені додаткові – нові, а також зведені ігровий майданчик та ще одне додаткове поле для тренувань. Окрім того, оновлено головні ворота та адмінкорпус: відремонтовано і утеплено фасад, замінено вікна і двері, здійснено внутрішній ремонт приміщень, де знаходяться як роздягальні для спортсменів, кімнати суддів, душові, так кімнати для відпочинку гравців і спортивна зала, на яку до речі чекає нова підлога. Також відтепер результати інтригуючих матчів можна спостерігати на сучасних електронних табло. А на все це витрачено близько 60 мільйонів гривень, левова частка фінансування належить державі.

Отож, відкриття реконструйованого стадіону «Карпати» стало справжнім спортивним святом і подією всеукраїнського значення. Адже з цього моменту Хуст має всі можливості стати столицею легкої атлетики в Україні чи то футболу.

Святкове ж дійство розпочалося безпосередньо на стадіоні, а продовжилось – у середмісті. Так, офіційна частина стартувала з фанфар, що сповістили хустянам та гостям міста про мега спортивну подію, а також композиції зразкового хореографічного ансамблю «Хустяночка» (керівник Заслужений працівник культури Ірина Гнепа).

На урочисте ж відкриття завітали гості: народні депутати бюджетного комітету минулого VIII-го скликання Верховної Ради України, які безпосередньо брали участь у спрямуванні державних коштів на реконструкцію стадіону у 2017, 2018, 2019 роках; народні обранці бюджетного комітету нового IX-го скликання ВРУ, які розпочали роботу у 2019 році; народні депутати цього ж скликання від Закарпаття; представники українського футболу; обласне керівництво. Їх привітали з хлібом і сіллю. А поза як ідея реконструкції міського стадіону належала господарю – Хустському міському голові Володимиру Кащуку, то він першим взяв слово.

«Багато хто не вірив, що цей захід відбудеться і, такий бажаний кількатисячним населенням, об’єкт буде відкрито. Звичайно, що на шляху до реалізації виникало чимало проблем, однак їх вдалося вирішити і я радий з того, що сьогодні ми всі святкуємо народження нового стадіону «Карпати». І це не тільки футбольні поля та спортмайданчики, це легкоатлетичний комплекс, де зможе тренуватися і змагатися національна збірна. Погодьтеся, це вже геть інший рівень. Тому переконаний, що звідси вийде чимало видатних спортсменів України та світу», – зазначив у своєму виступі міський голова. Також додав, що саме завдяки спільним зусиллям багатьох небайдужих це все нині має Хуст. Після виконав почесну місію – нагородив грамотами міської ради за вагомий внесок у розвиток футболу, пропаганду здорового і активного способу життя та з нагоди відкриття оновленого стадіону «Карпати»  окремих гравців ФК «Хуст», вчителів та тренерів.

Почесні ж відзнаки Хуста за вагомий внесок у розвиток міста Володимир Кащук вручив Андрію Павелку, президенту Української асоціації футболу; В’ячеславу Шеремету, головному  підряднику; Івану Крульку та Валерію Лунченку, народним депутатам України.

Голова Закарпатської ОДА Ігор Бондаренко зауважив наступне:

«Шановні хустяни, гості нашої Срібної землі, спортсмени, ветерани та шанувальники фізичної культури та спорту! Від імені Президента України Володимира Зеленського прийміть щирі вітання з нагоди відкриття одного з найбільших та найсучасніших спортивних об’єктів Закарпатської області – стадіону «Карпати». Без сумніву, здоров’я нації закладається фізичною культурою та фізичним вихованням, а спортивні досягнення свідчать про силу, могутність нашої держави. Саме тому в зоні постійної державної уваги є об’єкти спортивної інфраструктури. Відкриття цього чудового об’єкту є яскравим прикладом співпраці органів виконавчої влади та місцевого самоврядування на благо Закарпаття. У цей день перш за все хочу подякувати органам державної влади, які виділили кошти на будівництво цього спорткомплексу, народним депутатам України, міському голові, а також всім тим, хто долучився.» Потім Ігор Бондаренко за сумлінну працю та вагомий особистий внесок у розвиток спорту краю нагородив почесними грамотами від ОДА.

Юрій Арістов, народний депутат України, голова комітету з питань бюджету додав: «Особисто для мене футбол – це 50% мого життя. Не дивлячись на численні травми, я люблю цей вид спорту як ніщо інше. Мрію, аби в кожному місті з’явився такий стадіон. Тому хочу подякувати депутатам минулого скликання, які показали нам, слугам народу, приклад як потрібно витрачати бюджетні кошти і будувати такі унікальні об’єкти, цим самим дарувати радість людям. Запевняю, що цей об’єкт у цьому місті далеко не останній.»  Після промови без нагородження також не обійшлося. Так, почесною грамотою Верховної Ради України за особливі заслуги перед українським народом нагородили: Ерфана Віталія Йосиповича, начальника управління молоді і спорту Закарпатської ОДА; Сабадоша Василя Михайловича, заступника Хустського міського голови, керуючого справами виконавчого комітету Хустської міськради; Попович Євгенію Михайлівну, тренера-викладача Хустської ДЮСШ, ветерана спорту.

«Я пам’ятаю як з бюджетним комітетом минулого 8-го скликання, який зараз тут разом з нами, а це – Горбунов, Іщейкін, Дубневич, Молоток, Крулько, Лунченко, ми були тут і побачили важливу ціль, яку необхідно було виконати. Відтак дали слово, що ми це зробимо. Скажу вам так, що хустянам пощастило, бо у Києві мають дуже потужну підтримку в лиці народних обранців від Хуста – а це Валерія Лунченка та Івана Крулька, котрі просто виборюють кожне питання на всіх рівнях», – розповів президент Української асоціації футболу, член виконкому УЄФА Андрій Павелко. Крім того, він висловив сподівання, що у Хусті футбол серед молоді відродиться, так само як зараз відродився стадіон. І вже за кілька років про хустську футбольну команду знатиме вся Україна і не тільки. Також нагадав, як декілька днів тому наша національна збірна під головуванням Андрія Шевченка перемогла збірну Португалії. На згадку про історичну подію в українському футболі – перемогу та вихід на «Євро-2020», подарував пам’ятну футболку музею Федерації футболу в Закарпатській області. А медаллю за заслуги Української асоціації футболу був нагороджений Хустський міський голова Кащук Володимир Павлович, народні депутати України Крулько Іван Іванович та Лунченко Валерій Валерійович, член виконкому Української асоціації футболу Щербей Мирослав Васильович, директор стадіону «Карпати» Форкавець Василь Васильович. А пам’ятну футболку збірної і футбольні м’ячі з автографами національної збірної та юнацької збірної чемпіонів світу передали капітанам команд для музею спорткомплексу.

З вітальним словом виступив і народний депутат України Іван Крулько:

«Дорогі земляки, сьогодні насправді історична подія в нашому місті. Ми відкриваємо оновлений стадіон рідного Хуста і це символічне його день народження, адже 20 жовтня 2019 року він отримав нове життя. І, мабуть, зайве говорити багато слів, тому що все можна побачити власними очима, відчути на дотик і насолодитися атмосферою. Сьогодні зібралася на цьому стадіоні велика кількість моїх земляків і хочу мріяти, що на матчах ФК «Хуст», який буде показувати якісний футбол, буде збиратися така сама кількість. А це, звісно, залежатиме як від їхньої гри, так від підтримки вболівальників, вашої підтримки»

Також у своєму виступі наголосив на тому, що діти відтепер проводитимуть свій вільний час тут, а не десь-інде, що не менш відрадно.

Колегу доповнив народний депутат України Валерій Лунченко:

«Сьогодні було сказано багато слів, в тому числі й слова подяки. Я би хотів також подякувати кожному присутньому і не тільки – всім українцям. Тому що кожен доклав власні зусилля до оновлення інфраструктурного об’єкту. Адже насправді за бюджетні кошти, кошти платників податків, й відбулася реконструкція. Хотів би відмітити й те, що цей спорткомплекс реконструйовано не лише для Хуста і містян, а й для всієї України. Адже унікальні кліматичні умови Закарпаття дають можливість проводити ранні збори національних збірних олімпійських видів спорту саме тут. Тож, разом до нових перемог!»

Голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс у своєму виступі зробив екскурс у недалеке минуле:

«Три роки тому ми приймали тут на місці виїзне засідання бюджетного комітету ВРУ. Тоді мало хто вирів, що цей проект буде реалізовано. Оскільки і справді було непросто: війна в країні, низка інших нагальних проблем. Однак попри все нам вдалося відродити потужний спортивний об’єкт, аналогів якому нема на Закарпатті. Так, ми повинні будувати дороги, так, ми повинні розвивати інфраструктуру, однак наша молодь теж повинна мати чим займатися і головне мати де розвивати себе. Тож, дозвольте ще раз подякувати всім, без винятку, хто долучився до реалізації цього проекту і передусім господарю – міському голові Володимиру Павловичу Кащуку, адже саме його команда забезпечила таке бажане – від задуму до реалізації.» Опісля грамотами Закарпатської обласної ради нагородив причетних.

Таким чином відреконструйований стадіон «Карпати» у м. Хуст офіційно відкрили.

Далі відбувся флешмоб «Я – українець!» у виконанні зразкового ансамблю спортивного і сучасного танцю «Еліт» (керівник Владислава Костак). А спеціальним гостем на відкритті став народний артист України Павло Зібров, який перед товариською зустріччю ветеранів ФК «Динамо Київ» та ФК «Хуст», розігрів публіку, що радо його зустріла. Крім того, співак виконав й Державний Гімн України.

Щодо довгоочікуваного футбольного матчу, то від нього безпосередньо присутні дістали справжній заряд адреналіну. Адже по завершенню 2-х таймів команди продемонстрували нічию – 4:4 . Після чого відбулося післяматчеве пенальті, вже у його результаті з рахунком 6:5 перемогло київське «Динамо».

Слід відзначити, що передували цьому спортивні змагання з легкоатлетичних дисциплін, в яких взяли участь команди з Ужгорода, Мукачева та Хуста.

Кульмінацією ж грандіозного спортивного дійства став концерт «Дзідзьо», що відбувся в центрі на головній площі міста.

Прес-служба Хустської міської ради

Опубліковано: 21.10.2019 3041 Переглядів
Поділитися

Також може бути цікавим

У Хустській МТГ відбулася щорічна серпнева конференція освітян
29 серпня освітяни Хустської міської територіальної громади зібралися на щорічній серпневій конференції, яка проходила на базі Сокирницького ліцею. Розпочався захід із Гімну України та хвилиною мовчання на знак вшанування воїнів, які загинули, захищаючи свободу та незалежність нашої держави. Далі відбулася урочиста частина, де лунали патріотичні пісні. Поважним гостем став директор Національного інституту серцево-судинної хірургії ім.… ...
Важливо: Хустський водоканал визнали критичною інфраструктурою
Хустський ВУВКГ внесено до списку критичної інфраструктури. Повідомляємо, що подача водопостачання надаватиметься населенню згідно зі звичним графіком. Дякуємо за розуміння. Спільними зусиллями працюємо заради доброту мешканців Хустської МТГ. ...
День пам’яті захисників України
29 серпня – День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Молитвою, добрим словом, згадуємо Героїв, які боролися і віддали життя за долю України і наше майбутнє. Вічна і світла пам’ять загиблим Захисникам і Захисницям України! Памʼятаємо… ...
Куди можуть звернутися внутрішньо переміщені особи для отримання допомоги щодо психічного здоров’я?
Стреси, недосипання, негативні спогади, переїзди, втрата і розлука з близькими, кризові  ситуації через війну впливають на психічне здоров’я.  Все це часто супроводжує внутрішньо переміщених осіб. Зволікання із отримання кваліфікованої допомоги погіршує психічне самопочуття та впливає на здоров’я безпосередньо.   Внутрішньо переміщені особи можуть безоплатно отримати  допомогу щодо психічного здоров’я. Вона покривається  Програмою медичних гарантій.   До… ...
НЕК “УКРЕНЕРГО” НАГАДУЄ ПРО ЗАБОРОНУ ПАЛІННЯ ТРАВИ
Згідно з вимогами Правил охорони електричних мереж, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2022 № 1455 (далі – Правила) та Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об’єктів», в охоронних зонах ПЛ забороняється виконувати будь-які дії, які можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їхні пошкодження або нещасні випадки. До переліку… ...
Гордість громади: хустянин Арсеній Теплухін став переможцем на змаганнях із пауреліфтингу в Києві
24 серпня 2024 року у м. Київ проходив Кубок Незалежності з окремих вправ пауерліфтингу, участь у якому взяв спортсмен із Хуста Арсеній Теплухін. У результаті змагань він зайняв І місце у ваговій категорії 90 кг та у віковій категорії – до 23 років, подолавши штангу вагою 82,5 кг. Цей результат зафіксовано Федерацією UPC і є… ...