Хустська міська рада

«Чого чекати від об’єднання громад»

AnthemOfUkraine800pxОб’єднаємо громаду – доведем село до ладу
Що таке успішна країна?
Успішна країна складається з успішних сіл, селищ, міст. Успішна країна – це люди, задоволені власним добробутом, комфортним та змістовним життям.
Це коли не десь далеко, а там, де ти живеш, тебе влаштовує рівень життя – гарні умови для роботи, навчання, лікування, відпочинку, всебічного розвитку.
Чи зможе громада з обмеженими ресурсами і територією, недостатньою для соціального та економічного розвитку, забезпечити гідний рівень життя людей?
Чи може бути успішною країна з бідними територіями? Навряд чи. Тільки сильна/спроможна громада з достатньою економічною активністю на власній території, з ініціативними, працьовитими людьми забезпечить гідний рівень життя населення, обере пріоритети розвитку і фінансуватиме освіту, охорону правопорядку, медицину, дороги та інші напрямки, які люди вважатимуть важливими.
Що таке спроможна громада?
Це та територіальна громада села (селища, міста), яка може самостійно або через відповідні органи місцевого самоврядування забезпечити належний рівень освіти, культури, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального господарства. Це включає в себе і фінансову спроможність, і кваліфікованих та відповідальних працівників органів місцевого самоврядування.
Які переваги спроможної громади?

  1.  Прозоро планує власний розвиток, ставить та виконує стратегічні завдання.
  2. Залучає інвестиції, розвиває економіку, сприяє місцевому підприємництву.
  3. Люди швидко та без бюрократичної тяганини можуть отримати адміністративні та соціальні послуги – зареєструвати бізнес та майно, отримати дозволи чи ліцензії, довідки, паспорт, одержати субсидії, соціальну допомогу тощо.
  4. Має сучасно обладнані дитячі садки та школу, фельдшерсько-акушерські пункти з кваліфікованими працівниками.
  5. Має якісні та доступні кожному дороги, транспорт, водопостачання, водовідведення, газ, освітлення, зв’язок тощо.
  6. Громадяни мають можливість користуватися послугами закладів культури, відвідувати дитячі майданчики,спортивні заклади,бібліотеки,кафе,перукарні, громадські сквери, пляжі та інші місця відпочинку та дозвілля.

Як зробити громаду спроможною?
Досвід розвинутих країн демонструє, що основною передумовою успішного розвитку громад є об’єднання територій та ресурсів. Разом і батька бити легше! Пам’ятаєте це мудре українське прислів’я?
Така громада відповідатиме новим вимогам, одержуватиме значно більші ресурси та повноваження. На рівні потужної громади вирішуватимуться питання місцевого економічного розвитку, планування розвитку територій, утримання місцевої інфраструктури, забудови, благоустрою території, соціальної допомоги, культури, первинної охорони здоров’я, середньої, дошкільної та позашкільної освіти, муніципальної міліції, пасажирських перевезень на території громади, житлово-комунальних послуг, утримання об’єктів комунальної власності. А передача ресурсів, повноважень та відповідальності на базовий рівень – це і є децентралізація.
Головні принципи децентралізації – справедливість, доцільність та відповідальність. Це те, що зараз дуже потрібно нашій державі. Наприклад, крихітне село не може собі дозволити утримувати сільраду з працівниками, яким ще треба платити заробітну платню! А як не в змозі утримувати самостійно,значить потрібні дотації з центрального бюджету. Оскільки таких сільрад в країні надзвичайно багато, грошей «згори» ледве вистачає на зарплату працівникам. І в багатьох сільрадах керівництво сидить, склавши руки, виправдовуючись відсутністю коштів. Мовляв, грошей немає, тому ми нічого не робимо. Виходить, бідним бути вигідно? Але за чий рахунок? Такого не повинно бути.
Як керівництво країни забезпечує процес децентралізації та об’єднання громад?
Держава забезпечує прийняття всіх необхідних законів, передає ресурси та повноваження на місця. У результаті реформи держава створює необхідні умови для розвитку громад, а вже вони самі обирають пріоритети – чи потрібен громаді і місцевій молоді новий коледж чи училище, чи дати «зелене світло» інвестору з переробки відходів, чи запустити новий маршрут транспорту, чи побудувати додатковий медичний заклад.
Перший крок – бюджетна децентралізація – виявився успішним. У 2015 році приріст надходжень до загального фонду місцевих бюджетів,порівняно з аналогічним торішнім періодом, становив 36,8%, перевищивши показники минулого року на 10 мільярдів гривень.*
Держава здійснює організаційну та методичну підтримку процесу об’єднання громад, яке відбувається на підставі Закону України «Про добровільне об’єднання громад».
*– за даними Міністерства фінансів України (станом на 1.06)
Закон «Про добровільне об’єднання громад» визначає такий порядок дій:

  •  ініціювання об’єднання;
  • підготовка рішення про об’єднання;
  • громадське обговорення;
  • утворення об’єднаної громади.

Яка моя роль, як громадянина, у цьому процесі?
Місце, де ми живемо, – село, селище, місто – називається територіальною громадою. А ми, громадяни, самі хазяйнуємо на цій території,тобто маємо право на місцеве самоврядування, обираючи голову сільської, селищної чи міської ради та місцевих депутатів. Ті, кого ми обираємо, несуть перед нами відповідальність. Але і ми відповідальні за власний вибір та подальший контроль влади. Перед тим, як обрати місцеву владу, ми зобов’язані вивчити передвиборчу програму кандидатів, критично ставитись до популістських обіцянок, зважати на репутацію майбутніх очільників органів місцевого самоврядування.
ФІНАНСОВА ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ
© Міністерство фінансів України
Об’єднання громад – це шлях до сильної, успішної країни, до впевненого майбутнього для себе та своїх нащадків! Прийшов час робити зміни! Об’єднуватись і співпрацювати! Прийшов час творити нову Україну!
Інформація: Добровільне об`єднання територіальних громад
 
 
 
 
 

Опубліковано: 30.06.2015 1490 Переглядів
Поділитися

Також може бути цікавим

Вітання з Великоднем
Шановні жителі Хустської громади, дорогі віряни!  Зі щирим серцем вітаю всіх християн, хто святкує сьогодні Великдень. Ці дні – найкращий час просити добру долю у воскреслого Господа для всієї України, захисту для кожного воїна. Багато наших Захисників зустрічають свято на передовій, завдяки їхній самовідданості, ми маємо змогу у тиші зустріти Великодні дні. Доземно вклоняюся Героям… ...
EU4Culture: онлайн-курс із грантового менеджменту для митців і діячів культури
До 16 травня триває прийом заявок на участь в онлайн-курсі з грантового менеджменту для представників креативних індустрій від EU4Culture. EU4Culture надає митцям та діячам культури можливість отримати доступ до онлайн-курсу з написання грантових заявок. Онлайн-курс має на меті надати фундаментальні знання з цієї теми особам, зацікавленим у подачі заявок на фінансування від ЄС для реалізації… ...
Заміна водопроводу по вул. Кубинця
2 травня аварійною бригадою Хустського виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства було замінено протяжністю 73 м магістрального водопроводу на вул. Кубинця. Тут прокладено нові та надійні труби. Адміністрація Хустське ВУВКГ ...
Територію Хустського замку прибрано та впорядковано
Цей тиждень розпочався з активного прибирання території та руїн Хустського замку. Акція була масштабною як за кількістю людей, так і за обсягом виконаних робіт. Найважчу роботу на себе взяли лісівники філії «Хустське ЛДГ» та рятувальники. Працювали тут декілька днів, зробили об’ємну роботу, розчистили територію від чагарників. У рамках прибирання замінено й прапор України, що майорить… ...
Оголошення початку VІI Всеукраїнського конкурсу фото та відеоробіт в рамках національного проєкту «Безпечна країна».
Загальний план заходів з проведення Всеукраїнського тижня безпеки дорожнього руху з 13 по 19 травня 2024 року. Усі заходи проводитимуться з урахуванням вимог правового режиму воєнного стану, зокрема, дотримання алгоритму дій під час сигналу «Повітряна тривога» Детальніше про конкурс тут: Загальний План заходів ...
Профілактика сказу – пероральна імунізація диких тварин
Сказ особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, яке характеризується ураженням центральної нервової системи. Основним джерелом сказу у домашніх тварин є лисиця звичайна або червона, яка є джерелом збудника інфекції та забезпечує постійну циркуляцію вірусу в природі. Синамтропізація лисиць, неконтрольоване їх розмноження гарантує постійні контакти з безпритульними собаками і котами та поширення сказу… ...