Хустська міська рада

Чеська Височина відвідала Хустщину з гуманітарною місією та й не тільки (ФОТО, ВІДЕО)

Закарпаття вже багато років активно співпрацює з чеськими партнерами. У рамках чергового робочого візиту цими вихідними іноземна делегація відвідала Хустську міську територіальну громаду, куди й привезла гуманітарну допомогу. Крім того, чехи допоможуть і з «Питною водою». Власне, вони, друзі Срібної землі, мають на меті й надалі підтримувати населені пункти цієї місцевості, тому під час візиту обговорили подальшу плідну співпрацю. 

По прибутті на Закарпаття, делегація із Височини мала зустріч насамперед у Хустській центральній лікарні імені Віцинського Остапа Петровича. Відтак у суботу, 3 вересня, медзакладу передано у якості гуманітарної допомоги шість регульованих медичних ліжок, медичні засоби та інше спеціалізоване приладдя.

Керівник лікарні Михайло Пристая подякував за підтримку і висловив сподівання щодо подальшої гуманітарної співпраці.

Також представники Височини передали на потреби внутрішньо переміщених осіб, котрі живуть на території Хустської МТГ, продукти харчування від Моравосілезького краю.

Після чого у Хустській міській раді партнери обговорили з керівництвом міста проєкт «Питна вода».

Адже, відомо, що у Хусті є проблеми з водопостачанням. Тому будь-яка допомога, за словами представників міськради, була б доречною. Першим кроком у цьому напрямку став огляд потенційного місця реалізації проєкту наступного дня.

Чеські партнери з краю Височина протягом другого дня перебування на Закарпатті разом з керівництвом облради відвідали ряд об’єктів, які фінансуються та будуть профінансовані за підтримки чеської сторони.

Насамперед у рамках реалізації програми «Питна вода» Хустької міської ради у неділю, 4 вересня, відвідали місцевий водогін. Споруда потребує модернізації очисної системи та інших покращень. Делегація Височини зібрала всю необхідну інформацію з цього приводу, аби передати її членам Постійної конференції та партнеру Хуста, яким є чеське місто Ждар над Сазавов. За попередньою інформацією, планується підтримати Хустську міську раду у цьому напрямку на близько 100 тисяч чеських корун.

“М-студіо”

Того ж дня делегати відвідали й дошкільний заклад села Липовець. Наразі тут реалізовується спільний проєкт реконструкції цього закладу на суму понад мільйон чеських корун. Присутні зауважили, що у закладі внутршні ремонтні роботи вже підходять до завершення і найближчим часом ДНЗ запрацює. Відтак буде готовий прийняти понад 100 дітей.

 

«Попри те, що Чеська Республіка багато допомагає Україні зброєю та іншими засобами для стримування та боротьби з російськими окупантами, наші партнери не припинили співпрацю у соціальній галузі. Зокрема, сьогодні запланували чергову допомогу Хустській громаді, у якій є проблеми з питною водою, та обговорили ряд інших напрямків соціально-гуманітарної підтримки Хустщини. Щира подяка нашим друзям, які конкретними діями виказують свою підтримку», — прокоментував візит голова Закарпатської облради Володимир Чубірко.

 

***

У складі чеської делегації Закарпаття відвідали: заступник Генерального консула Чеської Республіки у Львові Володимир Кадлец, голова крайового Уряду краю Височина, голова благодійного фонду VIZa, член Постійної конференції Зденек Кадлец, керівник канцелярії гетьмана, координатор співпраці краю Височина та Закарпатської області Катержіна Свободова, член Постійної конференції, член благодійного фонду ViZa, радник голови Закарпатської обласної ради Йозеф Недвєд, голова Комітету з розвитку стратегічних проектів, навколишнього середовища та MA21 краю Височина Мартін Гіскі та інші.

З боку Закарпаття делегацію зустріли: голова обласної ради Володимир Чубірко, заступник Хустського міського голови Василь Сабадош, секретар Хустської міськради Василь Губаль, керуюча справами облради Мирослава Ливч, голова Хустської райради Назарій Павлій, начальник управління міжнародних та регіональних зв’язків обласної ради Василь Маковський та керуючий справами апарату облради Сергій Грабар.

***

“М-студіо”

Серед допомоги, яку друзі Закарпаття презентували нашому краю: мікроавтобус для потреб «Обласного госпіталю ветеранів війни» Закарпатської обласної ради, спальні мішки для потреб прикордонних загонів краю та дитячі чесько-українські книжки, які передадуть у школи Ужгорода, Мукачева та Сваляви, де юні закарпатці вивчають чеську мову.

Пресслужба Хустської міської ради

Опубліковано: 05.09.2022 1679 Переглядів
Поділитися

Також може бути цікавим

Як змінились місцеві бюджети Закарпаття за 10 років реформи з децентралізації
1 квітня 2024 року виповнилось 10 років з дня схвалення Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, що стала основою для децентралізації влади. У результаті проміжного етапу реформи в Закарпатській області утворились 64 територіальні громади з ефективним місцевим самоврядуванням, більшими фінансовими ресурсами та децентралізованими повноваженнями. Про те, як децентралізація вплинула на місцеві… ...
У центрі міста невдовзі з’явиться Алея пам’яті загиблих захисників
Сьогодні у стінах Хустської міської ради в.о. Хустського міського голови Василь Губаль разом зі своїм заступником Павлом Тесличком зустрілися з членами родин загиблих на війні Героїв. Головне питання, через яке і зібралися присутні, – остаточне обговорення дизайну Алеї. Разом із рідними було узгоджено всі важливі моменти. Встановлювати Алею почнуть уже цієї п’ятниці. Говорили і про… ...
Подяка волонтерам
Дякуємо вам, волонтери! У час, коли наша країна перебуває у  надскладній ситуації, саме ваша активна громадська позиція, небайдужість та невтомна праця додає віри у те, що у нашого народу є майбутнє. Волонтер – тисячі людей, які забезпечують надійний тил нашій армії та підтримку вимушеним переселенцям. За час повномасштабної війни волонтером став кожен українець. У нашій… ...
Оголошення про конкурс
Виконавчий комітет Хустської міської ради оголошує конкурс з визначення операторів на надання права організовувати та провадити діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для паркування на території міста Хуст Організатор – Виконавчий комітет Хустської міської ради. Адреса: м. Хуст, вул. 900-річчя Хуста,27. Режим роботи: понеділок-п’ятниця з 8.00 до 17.00 год. за к.ч., обідня перерва… ...
Хустська територіальна громада співпрацюватиме із громадою Донеччини
У рамках Об’єднаного Форуму місцевого самоврядування та громадянського суспільства Закарпаття «Згуртовані і спроможні громади – міцний тил і запорука нашої Перемоги!» відбулося підписання Меморандуму про взаємодію, співпрацю і партнерство між Хустською міськрадою та Покровською міською військовою адміністрацією ( Донеччина). Документ скріпили своїми підписами в.о. Хустського міського голови Василь Губаль та начальник управління Покровської МВА Олег… ...
Згуртовані і спроможні громади – міцний тил і запорука нашої Перемоги!
Під такою назвою у Тячеві проходить Об’єднаний Форум місцевого самоврядування та громадянського суспільства Закарпаття, присвячений 10-річчю децентралізаційної реформи в Україні. Участь у форумі беруть: представники різних гілок влади, парламентарі, керівники експертних громадських організацій та Асоціацій регіонального розвитку Закарпаття, представники програм і проектів міжнародної технічної допомоги, науковці та ін. Учасників форуму вітали: заступник голови Закарпатської обласної… ...