До відома всіх суб’єктів господарювання, які займаються виробництвом та реалізацією продуктів харчування міста Хуст.
З метою захисту громадян від цінового тиску та недопущення надмірного і безпідставного зростання цін на продукти харчування, відповідно до ст.13 розділу IV Закону України „Про ціни і ціноутворення”, державне регулювання цін здійснюється Кабінетом Міністрів України, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень шляхом:
1) установлення обов’язкових для застосування суб’єктами господарювання:
фіксованих цін;
граничних цін;
граничних рівнів торговельної надбавки (націнки) та постачальницько-збутової надбавки (постачальницької винагороди);
граничних нормативів рентабельності;
розміру постачальницької винагороди;
розміру доплат, знижок (знижувальних коефіцієнтів);
2) запровадження процедури декларування зміни ціни та/або реєстрації ціни.
Розпорядженням голови облдержадміністрації від 12.08.08 № 489 „Про державне регулювання цін на продовольчі товари” (із змінами № 382 від 04.06.10 та № 285 від 20.05.11) для всіх суб’єктів господарювання незалежно від форм власності встановлено:
– граничні торговельні (постачальницько-збутові) надбавки до оптової ціни виробника (митної вартості) без урахування витрат з їх транспортування у міжміському сполученні на:
– борошно, хліб, яловичину, свинину і м’ясо птиці в розмірі 10 відсотків (у тому числі граничні постачальницько-збутові надбавки – 5 відсотків);
– макаронні вироби, крупи, цукор, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, олію соняшникову, яйця курячі в розмірі 15 відсотків (у тому числі граничні постачальницько-збутові надбавки – 5 відсотків)”;
– граничні рівні рентабельності:
– виробництва борошна пшеничного вищого, першого і другого сорту, борошна житнього обдирного, хліба вагою більш як 500 грамів з борошна пшеничного вищого, першого і другого сорту та їх суміші, борошна житнього та суміші борошна пшеничного та житнього простої рецептури (борошно, дріжджі, сіль, вода) без додавання цукру, жиру, інших наповнювачів, а також хліб і хлібобулочні вироби для діабетиків у розмірі 5 відсотків;
– пакування (фасування) продовольчих товарів, щодо яких запроваджено державне регулювання цін, без урахування вартості сировини у розмірі 10 відсотків.
Запровадити обов’язкове декларування суб’єктами господарювання, які провадять діяльність з виробництва та /або реалізації продовольчих товарів, у разі збільшення протягом місяця більш як на 1 відсоток оптово-відпускних цін на борошно пшеничне вищого, першого і другого сорту, борошно житнє обдирне, крупи гречані, яловичину, свинину, м’ясо птиці (тушка), ковбасні вироби варені, крім вищого сорту, молоко коров’яче питне (пастеризоване, фасоване у плівку), сир кисломолочний з вмістом жиру до 9 відсотків, сметану з вмістом жиру до 20 відсотків, масло вершкове з вмістом жиру до 72,5 відсотка, яйця курячі, цукор-пісок, олію соняшникову. Обов’язкове декларування проводиться відповідно до Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України 17 жовтня 2007 року № 1222 (із змінами).
Суб’єкти господарювання встановлену декларацію оптово-відпускних цін та відповідні документи подають:
Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації – на борошно пшеничне вищого, першого і другого сорту, борошно житнє обдирне, крупи гречані, яловичину, свинину, м’ясо птиці (тушка);
Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації – на ковбасні вироби варені, крім вищого сорту, молоко коров’яче питне (пастеризоване, фасоване у плівку), сир кисломолочний з вмістом жиру до 9 відсотків, сметану з вмістом жиру до 20 відсотків, масло вершкове з вмістом жиру до 72,5 відсотка, яйця курячі, цукор-пісок, олію соняшникову.
Систематичний контроль за дотриманням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін суб’єктами господарювання здійснюється Сектором у Закарпатській області Державної інспекції України з контролю за цінами.
Управління економіки Хустського міського виконавчого комітету.