Хустська міська рада

Проєкт Держбюджету – 2025: що чекає на місцеві бюджети Закарпаття

На сайті Верховної Ради України оприлюднено схвалений Урядом 13 вересня проєкт Закону про Державний бюджет України на 2025 рік, р/н №12000 від 14 вересня 2024 р.

Про те, які зміни очікують на бюджети територіальних громад Закарпатської області, розповіла Юлія Траньович, консультантка з бюджетних питань Асоціації міст України в Закарпатській області.

Перше, що матиме значний негативний вплив на бюджети територіальних громад, це вилучення у громад 4% ПДФО – повернення до 60% частки ПДФО, яка зараховується до бюджетів місцевого самоврядування. Це призведе до близько 283 млн грн втрат бюджетів територіальних громад Закарпатської області.

Щодо основних трансфертів з державного бюджету, то обсяг освітньої субвенції в держбюджеті запланований на рівні 2024 року – 103,2 млрд грн, проте розподілу між територіальними громадами і областями ще немає.

Обсяг базової дотації для Закарпатської області розрахований на 2,1% менше поточного року – 1601,6 млн грн. Реверсна дотація, що вилучається з місцевих бюджетів до державного, розрахована для 7 територіальних громад області загальним обсягом 306,3 млн грн. У 2023-2024 роках діяла норма щодо призупинення вилучення реверсної дотації, але на 2025 рік такого не передбачено.

На відміну від 2024 року в проєкті держбюджету на 2025 рік запланована субвенція на будівництво та реконструкцію доріг, для Закарпатської області попередньо розподілено 119,7 млн грн.

Також нещодавно прийняли зміни до Бюджетного кодексу (законопроєкт №11131), зокрема, щодо відновлення середньострокового бюджетного планування, доповнення напрямків використання залишків коштів та інші. Під час розгляду цього законопроєкту народні депутати пропонували підтримати важливі для місцевого самоврядування норми, такі як збереження 64% ПДФО в місцевих бюджетах, зупинення вилучення реверсу у громад на період воєнного стану, проте голосів було недостатньо.

Також наразі немає змін щодо вилучення у бюджетів територіальних громад на користь державного бюджету надходжень ПДФО від оподаткування доходів у вигляді грошового забезпечення, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу. Тобто і надалі планують не зараховувати до місцевих бюджетів як ПДФО з військових, так і працівників поліції, ДСНС, пожежників тощо.

Асоціація міст України продовжує наполягати на врахуванні наступних пропозицій щодо захисту бюджетів громад в проєкті Закону України «Про Державний бюджет України на 2025 рік», а саме: зарахування на постійній основі до бюджетів територіальних громад 64% ПДФО; надання бюджетам громад додаткової дотації з компенсації втрат «військового» ПДФО; залишення коштів реверсної дотації в місцевих бюджетах до завершення воєнного стану; повернення із 2025 року зарахування до бюджетів громад «силового» ПДФО; погашення різниці в тарифах.

 

Закарпатське РВ Асоціації міст України

Опубліковано: 24.09.2024 138 Переглядів
Поділитися

Також може бути цікавим

Розподілена генерація в умовах війни: як забезпечити громади енергією
Чи готові українські громади до зими в умовах нескінченних обстрілів ворогом об’єктів енергетичної інфраструктури? Як вони вирішують питання стабільного забезпечення енергоресурсами лікарень, шкіл, підприємств? Чи вивчають можливості розподіленої генерації, чи залучають відповідні проєкти, якими нині діляться з нами Європа та світ? Ці та інші актуальні теми були на порядку денному форуму Energy Club – найбільшого… ...
З Днем туризму!
Хустська громада – це не лише столиця Карпатської України, а й унікальний куточок туристичної родзинки Закарпаття. Це свято обʼєднує всіх, хто любить мандрувати, відкривати нові місця, пізнавати красу природи та історію нашого краю. Особливі вітання людям, які розвивають туризм у нашій громаді. Нам є чим пишатися, що показати відвідувачам, є над чим працювати. Сьогодні ми… ...
У Хустській ТГ можливе включення вуличного освітлення вдень
УВАГА! У Хустській громаді можливе включення вуличного освітлення вдень Сьогодні, 27 вересня, у селі Іза проводитимуться ремонтні роботи з мережі вуличного освітлення. У звʼязку із цим у Хустській МТГ можливе тимчасове включення світла вдень. Вдячні за розуміння. ...
Засідав виконавчий комітет
Під час чергового засідання виконавчого комітету Хустської міської ради, яке відбулося сьогодні, 26 вересня, під головуванням очільника Хустської міської територіальної громади Василя Губаля, члени виконкому заслухали та обговорили низку важливих питань порядку денного, які стосуються різних сфер життєдіяльності громади. У роботі виконкому взяли участь заступник міського голови Павло Тесличко та керуючий справами міської ради Ерік… ...
УВАГА! Тимчасове відключення води по місту Хуст
У зв’язку з ремонтними роботами на вулицях Крайня, Маргітича, Вишнева у четвер, 26 вересня 2024 року, з 12.00 по 15.00 за к.ч. буде відсутнє водопостачання по всьому місту. Просимо мешканців зробити запаси води. Просимо вибачення за тимчасові незручності. Адміністрація Хустського ВУВКГ ...
З Днем позашкілля!
Шановні працівники закладів позашкільної освіти громади! Кожен педагог-позашкільник – це неповторна особистість, яка має свій особливий талант, що заохочує дітей до навчання та творчості, здійснює виховання засобами високої культури, науки, мистецтва та спорту. На вашу адресу сьогодні линуть найщиріші слова вітань з нагоди професійного свята. У центрі вашої професійної діяльності – діти, в яких вкладаєте… ...