Хустська міська рада

Відкриття пам’ятного знаку, який свідчить про надання місту Хуст муніципальних прав та визнання його королівським містом (ФОТО/ВІДЕО)

Урочисто відкрили пам’ятник, який символізує надання місту Хуст у 1329 році муніципальних прав та визнання його права вільного королівського міста, керівництво громади та безпосередньо громадськість. Адже у кожного у приоритеті повага до історії та величі рідного міста. Так, сьогодні, 14 липня, у Хусті відбулася офіційна церомонія відкриття ще одного пам’ятного знаку. Нагадаємо, захід провели у рамках проєкту “Лєско і Хуст: Історія – це наша сила”. 

Цей період історії Хуста є особливим, і тому, сьогодні, вшанували значення цього права для нашого міста, адже саме воно сприяло пожвавленню господарського і культурного життя тут та відкрило нові можливості для громадського самоврядування, розвитку торгівлі та ремесел. Відтак Хуст – перше місто на території сучасної України, яке отримало право вільного королівського міста та передбачало звільнення його від управління, судової та адміністративної влади місцевих феодалів-власників міст і створення міського самоврядування.

Символіка ж встановленого пам’ятника має глибоке значення та символізує вольову вдачу наших предків і силу демократії, що притаманні вільному королівському місту.

Власне, пам’ятник був спроєктованим та виготовленим в рамках заходів міжнародного проєкту «Лєско і Хуст – історія це наша сила», що фінансується Європейським Союзом в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. Головним партнером проєкту є польське місто Лєско, з яким місто Хуст розпочало співпрацю ще у 2011 році та реалізувала вже не один проєкт.

Отож, з метою глибокої поваги до минулого та з відданою надією на майбутнє, урочистий захід оголосили відкритим й до громади звернулися: Хустський міський голова Володимир Кащук, його заступник та керівник проєкту Іван Фетько, історик Микола Зейкан та автор пам’ятки, скульптор Едуард Алексій.

До слова, пам’ятна скульптура має вигляд розгорнутої книги, відлитої з бронзи, що від сьогодні прикрашатиме наше місто і кожен зможе до неї доторкнутися.

“Хай цей пам’ятник завжди нагадує нам про нашу історико-культурну спадщину та покликання бути єдністю в розвитку нашого міста! 

Нехай цей пам’ятник завжди буде свідком нашої вдячності та пошани до наших предків та до важливого кроку, що вони зробили для нас!

Нехай він служить нагадуванням про нашу силу та згуртованість у громаді. І хай наше місто продовжує рости і процвітати на основі цінностей вільного королівського міста!” – такими словами й завершився урочистий захід, який провела ведуча Тетяна Дуда. 

Відео телеканалу “М-студіо”:

Пресслужба Хустської міської ради

Опубліковано: 14.07.2023 1385 Переглядів
Поділитися

Також може бути цікавим

«Вітрина-1201»: Пенсійний фонд інформує про надання житлових субсидій та пільг
Пенсійний фонд України продовжує працювати над  удосконаленням системи надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Першим кроком стала автоматизація процесу їхнього призначення. У зв’язку з цим до 1 січня 2023 року управителям багатоквартирних будинків, об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, виконавцям комунальних послуг необхідно було зареєструватися в електронному кабінеті на офіційному вебпорталі Пенсійного фонду України… ...
Відео з відкриття Алеї пам’яті Героїв у місті Хуст
...
З Днем державності України!
Сьогодні, 15 липня, Україна відзначає День української Державності. 3 цієї нагоди в Хустському міському парку біля памʼятника Янголу-революціонеру відбулися урочисті заходи. Участь у них взяло керівництво Хустської міської ради та району, громадськість. Хвилиною мовчання та покладанням квітів помʼянули тих, хто за понад тисячолітню історію боровся за українську державність і поклав за неї своє життя. Далі… ...
У Хусті відкрили Алею пам’яті Героїв
Символічним та водночас скорботним став недільний день урочистого відкриття Алеї пам’яті Героїв – земляків, які полягли за свободу і незалежність Батьківщини у російсько – українській війні. 14 липня Хустська територіальна громада, керівництво міста й району, військовослужбовці, ветерани, священнослужителі, рідні та близькі полеглих воїнів, представники установ і організацій, депутати, старости, жителі та гості зібрались тут, аби… ...
128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада відзначає 102 річницю від дня створення
12 липня 1922 року вважають офіційною датою заснування 128-ї бригади. За роки існування завдяки подвигам, відвазі й хоробрості бійців бригада стала справді легендарною.Вічна пам’ять воїнам, які віддали своє життя у бою з ворогом.Низький уклін та шана військовослужбовцям, які сьогодні стоять на варті нашої безпеки, суверенітету та незалежності держави.Закарпаття пишається!Слава Україні!Героям слава! ...
АНОНС: 14 липня відбудеться відкриття Алеї пам’яті Героїв
Шановні жителі Хустської територіальної громади! У неділю, 14 липня 2024 року, о 14:00 годині у центрі міста Хуст (від пішохідної зони, що починається від римо-католицького костелу Святої Анни) відбудеться урочисте відкриття Алеї памʼяті Героїв. Запрошуємо вас вшанувати памʼять захисників, які поклали життя за нашу свободу, за волю та незалежність України в російсько-українській війні. Це місце –… ...