Хустська міська рада

У Хусті відбулася міжнародна відеоконференція з історико-культурної спадщини (ФОТО/ВІДЕО)

Популяризація місцевої культури та збереження історичної спадщини – тематичне завдання проєкту, який наразі реалізується спільно з поляками. Так, у рамках проєкту, що має назву “Лєско та Хуст: Історія – це наша сила”, сьогодні, 14 липня, відбулася міжнародна відеоконференція, під час якої її учасники у деталях дізналися від істориків про історико-культурну спадщину Хустської МТГ. До слова, іноземні парнери взяли участь у онлайн-заході та мали змогу вести діалог з представниками нашої громади по відео зв’язку. 

Власне міжнародна діяльність – одна із пріоритетних напрямків роботи виконавчого комітету Хустської міської ради. Так, Хуст активно посилює міжнародне співробітництво з країнами Євросоюзу багато років поспіль. Відтак нині має більше десятка міст-побратимів, переважна більшість з яких закордонні. Одним із перевірених часом іноземних партнерів є польське місто Лєско, з яким співпраця була розпочата ще у 2011 році та було реалізовано далеко не один проєкт.

Так, проведення конференції, що присвячена збереженню історико-культурної спадщини нашої громади, визначене в рамках реалізації міжнародного проєкту «Лєско і Хуст: Історія – це наша сила», який фінансується Європейським Союзом в межах Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 рр..

“Також проєктом заплановано й проведення різноманітних заходів, приурочених до річниць від заснування обох міст-партнерів. Серед них: розробка туристичного маршруту та створення монументального живопису (муралу) з історичними та легендарними постатями Лєско, проведення середньовічного фестивалю та ярмарку у Хусті, а також встановлення пам’ятного знаку про надання місту Хуст муніципальних прав та визнання його королівським містом”, – такими словами відкрила захід Альона Колчар, координаторка проєкту, т.в.о. заступника начальника управління економіки Хустської міської ради. 

Утім загальною метою вищезгаданого проєкту є підвищення рівня сталого використання культурно-історичних цінностей жителями та туристами в південних частинах польсько-українського кордону.

З одного боку, польсько-українське прикордоння є різноманітним за своєю культурною та природною спадщиною, але з іншого боку –  воно бідне через важкі умови життя та занепад традиційних галузей господарської діяльності.

Збереження ж цієї культурної спадщини має велике значення для ідентичності та безперервності соціального і культурного розвитку.

Саме про це і йшлося на заході.

З вітальним словом виступив й господар громади – Хустський міський голова Володимир Кащук, який звернувся безпосередньо до партнерів і подякував їм за титанічну підтримку нашої громади та України у цілому в такий непростий для нас час. Зауважив, що тільки спільними зусиллями ми крокуємо до розвитку, таким чином кожен на своєму фронті – наближаємо перемогу, демонструючи свою незламність. Доповнив виступ його заступник Іван Фетько, який стояв у витоків реалізації проєкту, а відтак і спільної співпраці.

Участь у заході з української сторони також взяли секретар міської ради Василь Губаль, заступник міського голови Іван Подолей, керуюча справами виконавчого комітету ради Генрієтта Маханець, начальники управлінь та відділів, кожен з яких доклав власних зусиль, аби проєкту бути!

Утім головна мета конференції – дослідити можливості співпраці між Лєско та Хустом з охорони та збереження пам’яток історії та культури на південній частині польсько-українського пограниччя. Адже історія – це шлях нашої еволюції та розвитку. А дбайливе ставлення до історії своєї країни, історії свого краю – то ознака цивілізованості суспільства.

Відтак з цього приводу й стартували опісля панельні дискусії від справжніх фахівців цієї справи – істориків.

Відтак про «Залишки укріплень Хустського замку» розповіла Наталія Прокопів, тему «Сакральна архітектура Хустщини та дерев’яні сакральні споруди як унікальний підвид» розкрила Олена Алексик, «Природну та культурну спадщину» представила Наталія Прибуш, а завершив конференцію Микола Зейкан, який роз’яснив присутнім поняття існуючої в Центральній Європі часів Середньовіччя однієї з найпоширеніших правових систем  –  Магдебурзьке право.

Так, заглиблюючись в результати досліджень науковців, істориків, археологів, ми знаходимо цікаві, а інколи навіть і суперечливі факти. Однак саме ці знання історії допомагають по-новому поглянути на світ, вплинути на майбутнє країни.

Насамкінець відбулася церемонія нагородження. Так, керівники громади вручили почесні подяки за участь та допомогу у реалізації транскордонного проєкту “Лєско і Хуст: Історія – це наша сила”, а також за глибокі знання історії та спадщини рідного краю, вміння з повагою та любов’ю їх передавати —— Наталії Прокопів, Олені Алексик, Наталії Прибуш, Миколі Зейкану.

Едуард Алексій, скульптор, який власними руками спорудив пам’ятний знак про надання місту Хуст муніципальних прав та визнання його королівським містом, та який встановлено у середмісті міста над Тисою, отримав окрему подяку за вкрай важливий внесок у реалізацію транскордонного проєкту “Лєско і Хуст: Історія – це наша сила”, за якісну та швидку роботу, неймовірний талант у наданні задуму форми, до якої можна доторкнутись.

Варто зазначити, що результати сьогоднішньої конференції будуть представлені та зібрані в окремий документ під назвою «Меморандум про співпрацю в галузі охорони та збереження пам’яток історії та культури, розвитку туризму та рекреації». Цей Меморандум міститиме висновки конференції, втілені у бачення транскордонної співпраці Хуста та Лєско. Разом з цим, у документі будуть представлені аналіз можливостей співпраці – потенціал транскордонного співробітництва гміни Лєско та міста Хуст, вибір зон транскордонного співробітництва, визначення потреб, цілі співпраці, напрямки діяльності, попередні пропозиції щодо спільних проєктів.

Відео телеканалу “М-студіо”:

 

Пресслужба Хустської міської ради

Опубліковано: 14.07.2023 1362 Переглядів
Поділитися

Також може бути цікавим

«Вітрина-1201»: Пенсійний фонд інформує про надання житлових субсидій та пільг
Пенсійний фонд України продовжує працювати над  удосконаленням системи надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Першим кроком стала автоматизація процесу їхнього призначення. У зв’язку з цим до 1 січня 2023 року управителям багатоквартирних будинків, об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, виконавцям комунальних послуг необхідно було зареєструватися в електронному кабінеті на офіційному вебпорталі Пенсійного фонду України… ...
Відео з відкриття Алеї пам’яті Героїв у місті Хуст
...
З Днем державності України!
Сьогодні, 15 липня, Україна відзначає День української Державності. 3 цієї нагоди в Хустському міському парку біля памʼятника Янголу-революціонеру відбулися урочисті заходи. Участь у них взяло керівництво Хустської міської ради та району, громадськість. Хвилиною мовчання та покладанням квітів помʼянули тих, хто за понад тисячолітню історію боровся за українську державність і поклав за неї своє життя. Далі… ...
У Хусті відкрили Алею пам’яті Героїв
Символічним та водночас скорботним став недільний день урочистого відкриття Алеї пам’яті Героїв – земляків, які полягли за свободу і незалежність Батьківщини у російсько – українській війні. 14 липня Хустська територіальна громада, керівництво міста й району, військовослужбовці, ветерани, священнослужителі, рідні та близькі полеглих воїнів, представники установ і організацій, депутати, старости, жителі та гості зібрались тут, аби… ...
128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада відзначає 102 річницю від дня створення
12 липня 1922 року вважають офіційною датою заснування 128-ї бригади. За роки існування завдяки подвигам, відвазі й хоробрості бійців бригада стала справді легендарною.Вічна пам’ять воїнам, які віддали своє життя у бою з ворогом.Низький уклін та шана військовослужбовцям, які сьогодні стоять на варті нашої безпеки, суверенітету та незалежності держави.Закарпаття пишається!Слава Україні!Героям слава! ...
АНОНС: 14 липня відбудеться відкриття Алеї пам’яті Героїв
Шановні жителі Хустської територіальної громади! У неділю, 14 липня 2024 року, о 14:00 годині у центрі міста Хуст (від пішохідної зони, що починається від римо-католицького костелу Святої Анни) відбудеться урочисте відкриття Алеї памʼяті Героїв. Запрошуємо вас вшанувати памʼять захисників, які поклали життя за нашу свободу, за волю та незалежність України в російсько-українській війні. Це місце –… ...