Хустська міська рада

Виклики опалювального сезону будуть подолані в разі узгоджених дій центральної та муніципальної влади

14 липня Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан взяв участь в експертній дискусії щодо ризиків проходження опалювального сезону 2022/2023 років.

Спікерами заходу також виступили Олена Павленко, президент DiXi Group, та Артем Петренко, виконавчий директор  Асоціації газовидобувних компаній України.

Модерував дискусію Дмитро Боярчук, виконавчий директор CASE Україна.

Організатор – Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна за підтримки та інформаційного партнерства з онлайн-виданням «Економічна правда».

Учасники обговорили питання щодо запасів природного газу в Україні, ситуацію з відмовою від російських енергоносіїв, зокрема й у країнах ЄС, достатність обсягу енергоносіїв для проведення опалювального сезону в Україні, необхідні реформи в енергетичній сфері.

Олександр Слобожан, відповідаючи на питання модератора, наголосив, що цей опалювальний сезон є унікальним, адже війна, яку веде російський агресор проти України, зумовлює серйозні ризики для муніципалітетів та підприємств теплокомуненегро, місцевої і центральної влади. Проблеми і виклики під час підготовки та проведення опалювального сезону залежать від типу території, яких нині в Україні склалося  чотири – тимчасово окуповані, де ведуться бойові дії, звільнені від окупації та тилові. Відповідно, їх особливості вплинуть на опалювальний сезон. У багатьох громадах ситуація з опалювальним сезоном вкрай ускладнюється бойовими діями.

Він також зазначив, що ризик полягає не лише у тому, чи вистачить ресурсу – НАК «Нафтогаз» повідомляє про достатній обсяг ресурсу у сховищах для проходження опалювального сезону. Але великою проблемою є знищення та руйнування підприємств ТКЕ та інфраструктури. Так, на сьогодні чотири ТЕЦ зруйновані повністю, п’ять – частково. А в цілому по Україні 331 об’єкт теплозабезпечення і гарячого водопостачання зазнав руйнування через воєнні дії рф.

Ресурси на відновлення інфраструктури ТКЕ виділяє Уряд, також кошти резервуються у місцевих бюджетах, де є така можливість. Наприклад, днями було прийнято рішення Кабінету Міністрів про виділення Чернігову, Кременчуку та Охтирці по 100 млн грн на підготовку до опалювального сезону. Окрім того, муніципалітетам надається й донорська допомога через різноманітні програми або пільгові кредити.

Для координації діяльності з підготовки до опалювального сезону функціонує штаб на чолі з Міністром розвитку громад та територій О.Чернишовим. В рамках цієї роботи напрацьовуються й шляхи диверсифікації джерел теплозабезпечення. «Наприклад, на одному з засідань штабу ми обговорювали з Мінекології пропозицію про використання сухостою на потреби опалення в громадах. Але тут потрібне спеціальне рішення Уряду. Мери Вінниці – Сергій Моргунов та Житомира – Сергій Сухомлин поділилися досвідом переводу систем опалення на альтернативні джерела», – розповів О.Слобожан.

Виконавчий директор АМУ повідомив, що вже прийнято у першому читанні пакет з трьох законопроєктів, покликаних унормувати питання проходження опалювального сезону в умовах війни: №7427 (визначає взаємовідносини учасників ринку), №7428-2 (вносить зміни до Податкового кодексу України, які полегшать роботу підприємств тепло і водопостачання), №7429 (передбачає зміни до Держбюджету для виділення фінансування на підтримку сфери ТКЕ).

Головна мета цих законопроектів – забезпечити проходження опалювального сезону без підвищення тарифів. Держава пропонує механізми спільно з місцевим самоврядуванням. Так, з Держбюжтеу виділяються кошти в сумі 3,5 млрд грн на компенсацію підприємствам ТКЕ різниці в тарифах. Асоціація міст України підтримує таке рішення, оскільки досвід застосування такого механізму у минулому році дозволив громадам провести опалювальний сезон, не підвищуючи тарифи для населення, – підкреслив О.Слобожан.

Також він акцентував, що потребують державної підтримки зусилля муніципалітетів із запровадження альтернативних джерел енергії, зокрема, у частині проведення закупівельних процедур. Також спрощення потребує закупівля товарів і послуг для опалювального сезону. Зміни до урядової постанови №590 обговорювали вчора більше 800 міських, селищних, сільських голів на нараді з Віце-прем’єр міністеркою Юлією Свириденко та заступником Керівника офісу Президента Кирилом Тимошенком на семінарі, організованому АМУ.

Це буде найскладніший опалювальний сезон – ворог цинічно руйнує критичну інфраструктуру, від якої залежить життя мирних громадян. Але центральна та муніципальна влада спільно системно готуються до цих викликів. І саме від їх узгоджених дій залежить, чи будуть вчасно виділені та освоєні кошти на підготовку до опалювального сезону і його проведення, – резюмував Олександр Слобожан.

Щодо необхідних реформ на енергоринку, Виконавчий директор АМУ зазначив, що потрібно хоча б на період воєнного стану спростити процедури оцінки впливу на довкілля або призупинити їх, що дасть можливість громадам без затримок вводити в дію котельні як альтернативні засоби теплозабезпечення. Також необхідні зміни у земельних відносинах та спрощення іншого законодавства для підтримки реалізації інфраструктурних проектів, обслуговування мереж, переходу на альтернативне опалення.

Насамкінець дискусії Олександр Слобожан заначив, що у  реформуванні енергоринку потрібно врахувати досвід європейських країн з надання муніципалітетам пільг на електрику, яка використовується для зовнішнього освітлення населених пунктів у нічний час. АМУ неодноразово кілька років поспіль звертається з цією пропозицією до центральної влади. Окрім економії коштів місцевих бюджетів та створення комфортних і безпечних умов для громадян, таке рішення дозволить уникнути  різких пікових навантажень на мережу.

 

Закарпатське РВ АМУ

Опубліковано: 18.07.2022 988 Переглядів
Поділитися

Також може бути цікавим

Через прогнозовані відключення електроенергії ПрАТ Закарпаттяобленерго будуть перебої у водопостачанні по місту
Про графіки та черги погодинних відключень та включень електроенергії можна дізнатися на офіційному сайті Закарпаттяобленерго: https://zakarpat.energy/…/break-in…/schedule/. Позаяк водозабори Ріка та Тиса потрапили у графік відключень електроенергії у різні черги, а це 3 та 5, водопостачання споживачам міста здійснюватиметься із перебоями. Прохання зробити запаси води. Просимо вибачення за незручності. Адміністрація Хустського ВУВКГ ...
Засідання виконавчого комітету
Сьогодні, 17 травня, відбулося чергове засідання виконавчого комітету Хустської міської ради, у якому взяли участь в.о. Хустського міського голови Василь Губаль, заступники міського голови та керуючий справами виконавчого комітету Ерік Шимоня, який і провів засідання. До порядку денного увійшло 28 актуальних питань щодо життєдіяльності Хустської територіальної громади. Під час засідання розглянули питання, що стосувались відділу… ...
Реалізація міжнародних проєктів у Хустській лікарні – це якісна медицина для громади
У четвер, 16 травня, у стінах Хустської центральної лікарні ім. Віцинського О.П. відбулася виїзна нарада. У часть у її роботі взяв в.о. Хустського міського голови Василь Губаль, його заступник Василь Калин, а також керівництво лікарні та медичний персонал. Присутні обговорили стратегію розвитку медичного закладу. Тут успішно реалізовуються різні грантові проєкти. Зараз також у планах напрацювання… ...
ОГОЛОШЕННЯ про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля
Повідомляємо про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності, зазначеної у пункті 1 цього оголошення, з метою виявлення, збирання та врахування зауважень і пропозицій громадськості до планованої діяльності. Детальніше читайте тут: Оголошення про початок обговорення ...
Інтелектуальний поєдинок серед молоді до відзначення 934-ї річниці міста Хуст
15 травня у рамках святкування Дня міста в залі Хустського міського центру позашкільної освіти «Сузір’я» відбувся суперфінальний святковий турнір ерудитів «Що? Де? Коли?» серед команд студентів та учнів Хустської територіальної громади, які попередньо перемогли у підсумкових інтелектуальних іграх. Нагадаємо, що впродовж багатьох років на базі міської позашкільної установи працює гурток інтелектуальних ігор (керівник Валерій Ігнатко),… ...
Запрошуємо малий і та середній бізнес на безкоштовний тренінг
Ви навчитеся шукати фінансові можливості для бізнесу Дізнаєтеся про нюанси та правила написання грантових заявок, стратегій розвитку бізнесу, маркетингу та юридичні аспекти ведення бізнесу, А також попрактикуєтеся у підборі програм фінансування. Коли? 30 травня (четвер)  Де? м. Хуст, конференц-зала готелю “VIP” (вул. В. Петенька, 5) Початок о 12:00. Навчання проводять експерти Інвест офісу, які щодня… ...