Хустська міська рада

Меморіальний парк «Красне поле»

Меморіальний парк «Красне поле»

 Меморіальний парк «Красне поле» знаходиться між містами Хуст і Виноградів, поблизу села Рокосова. Це місце озброєного захисту Карпатської України і трагічної загибелі її захисників.

Карпатська Україна — одна з п’яти земель, що входили до складу чехословацької держави в 1920-1938 рр. Територіально вона практично співпала з нинішньою Закарпатською областю України (до неї не входило прикордонне місто Чоп, та зате їй належало словацьке село Лекаровце).

У вересні 1938 р. була організована автономія Підкарпатської Русі у складі Чехословакії, а 15 березня 1939 р. до Хустської гімназії зійшлися посли з цілого краю і засідав Сойм Карпатської України. Посли склали приречення вірности і схвалюють перший закон, що ним проголошена самостійність Карпатської України:

«Сойм Карпатської України ухвалив цей закон:

  1. Карпатська Україна є незалежна держава.
  2. Назва Держави є : КАРПАТСЬКА УКРАЇНА.
  3. Карпатська Україна є республіка з президентом, вибраним Соймом Карпатської України, на чолі.
  4. Державна мова Карпатської України є УКРАЇНСЬКА.
  5. Барва державного прапору Карпатської України є синьо-жовта, причому барва синя є горішня, а жовта – долішня.»

Звучні оплески… Лунає державний гімн – «Ще не вмерла Україна». А на Краснім полі дрижить земля. Гармати цілу ніч не вгавають… Їхній гук пострахом котиться по Краснім полі… Його чути в самій столиці Карпатської України – Хусті. Там засідає перший Сойм Карпатської України, на якому Президентом Карпатської України обрано о. д-ра Августина Волошина.

Карпатська Україна проіснувала декілька днів. В ніч з 13 на 14 березня 1939 року хортистська Угорщина за підтримкою гітлерівської Німеччини розпочала відкриту агресію проти Карпатської України. З перших же годин угорського вторгнення частини Карпатської Січі вели кровопролитні бої з переважаючими силами противника по лінії Ужгород-Мукачеве-Берегове-Севлюш. 16 березня 1939 р., зазнавши значних втрат, ворог зумів захопити Хуст, а 18 березня більша частина території Карпатської України була окупована угорськими військами.

Один з найбільших боїв між слабо вишколеними й слабо озброєними захисниками Карпатської України – воїнами Карпатської Січі та добре вимуштрованою армією фашистських загарбників відбувся саме за12 км. від Хуста, який тоді був столицею Карпатської України, на місці, яке згодом через чисельні втрати з боку січовиків, було перейменоване в Красне Поле. Сили були нерівні …

Повторивши подвиг героїв Крут, молоді січовики першими в Європі чинили озброєний опір фашистським окупантам і віддали своє життя за свободу рідної землі.

14 березня 2009 р. під час урочистостей з нагоди святкування 70-ліття подій, пов’язаних із проголошенням незалежності Карпатської України, глава держави Віктор Ющенко із міністрами, народними депутатами, культурними і суспільними діячами, представниками місцевих органів влади висадив 34 червоних дуби — «Алею перемоги».

У 2009 році Меморіальний парк «Красне поле» було оновлено і він став філіалом Закарпатського обласного краєзнавчого музею.

У 2011 році створено робочу групу, яка має розробити чіткий план заходів до відзначення на державному рівні в 2014 році 75-ї річниці проголошення незалежності Карпатської України. Насамперед буде розбудовано меморіальний комплекс на Красному Полі. Співавтором проекту розбудови меморіального комплексу «Красне Поле» є заслужений художник України Степан Шолтес. Він пропонує звести тут експозиційні зали, облаштувати автостоянку та під’їзд до парку.

Символічно, що святкування Дня Державного Прапора України вже декілька років підряд відбувається на Красному Полі. Тут перші керівники краю й делегації міст і районів Закарпаття урочисто підіймають велике полотнище Державного Прапора України, бо саме тут відстоювалися принципи Соборності України.

Фотогалерея:

Поділитися