Хустська міська рада

26 квітня в Україні відзначають 34-річницю аварії на Чорнобильській АЕС

Це день пам’яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

26 квітня 1986 року о 1 год. 23 хв. на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний хімічний вибух, який спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинного залу.

Внаслідок вибуху виникла пожежа, яка перекинулася на дах третього енергоблоку. Майже одразу на місце аварії приїхали пожежники. Вогонь гасили до 5 години ранку. Проте, у середині самого четвертого блоку його вдалося ліквідувати лише 10 травня, коли більша частина графіту згоріла.

Після вибуху та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише території сучасної України, Білорусі та Росії, але й території багатьох європейських країн – Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки.

Від самого початку Москва та керівництво УРСР приховували факт аварії та наслідки екологічної катастрофи. Першою про підвищення рівня радіації повідомила Швеція. Лише 28 квітня в СРСР з’явилося  перше офіційне повідомлення.

У перші дні після аварії було евакуйоване населення 10-кілометрової зони, надалі зону евакуації розширили до 30 кілометрів. Загалом в Україні радіоактивно забрудненими стали 2293 населених пунктів, у яких на кінець вісімдесятих років минулого сторіччя мешкало понад 2,6 млн осіб. В результаті цієї катастрофи з сільськогосподарського користування було виведено понад 5 млн га земель.

Задля запобігання розповсюдженню радіації наприкінці 1986 року зруйнований реактор накрили спеціальним «саркофагом». За оцінками спеціалістів, під ним залишилося близько 95% палива, яке було в реакторі на момент аварії, а також значна кількість радіоактивних речовин, які складаються із залишків зруйнованого реактора. З міркувань безпеки 15 грудня 2000 року роботу Чорнобильської АЕС було припинено. Водночас об’єкт «Укриття», зведений у 1986 році, поступово руйнувався.

Україна звернулася до міжнародної спільноти щодо проведення конкурсу проектів із перетворення об’єкта «Укриття». У 2004 році було проведено тендер на проектування і спорудження нового «саркофагу» –  Нового безпечного конфайнмента. Цей проект повністю профінансовано Європейським банком реконструкції та розвитку: кошти на будівництво, а це близько 1,5 млрд. Євро, надали 40 країн-донорів. Зрештою, 10 серпня 2007 року був підписаний Контракт щодо будівництва НБК, а 29 жовтня 2007 року почалися роботи. До робіт були залучені найкращі українські та зарубіжні фахівці.

29 листопада 2016 року Арку НБК було насунуто на об’єкт «Укриття». Торік Новий безпечний конфайнмент над зруйнованим енергоблоком Чорнобильської АЕС підготували до введення в експлуатацію. Далі тривали роботи з демонтажу нестабільних конструкцій об’єкту «Укриття». За задумом проектувальників, нова споруда зможе вирішити проблему, як мінімум, на сто років, хоча ліквідувати станцію планують у 2065 році.

Джерело: Укрінформ

Опубліковано: 24.04.2020 1083 Переглядів
Поділитися

Також може бути цікавим

У Хустській міській раді засідали постійні депутатські комісії
У ході підготовки до ІІ пленарного засіданні VI сесії Хустської міської ради VIII скликання, яка відбудеться 26 липня, відбулися засідання постійних комісій. Депутати погодили перелік питань, які пропонуються до розгляду на сесії. Значну увагу приділили бюджетному питанню. Члени постійної депутатської комісії з питань соціально-економічного розвитку, планування, бюджету, фінансів, розвитку підприємництва, автотранспорту, зв’язку, промисловості та торгівлі… ...
Норми Бюджетної декларації на 2025-2027 роки матимуть негативний вплив на місцеві бюджети Закарпаття
28 червня 2024 р. Уряд схвалив Бюджетну декларацію на 2025–2027 роки. Про те, як її норми відображаться на бюджетній сфері Закарпаття, розповіла Юлія Траньович, консультантка з бюджетних питань Асоціації міст України в Закарпатській області. Бюджетна декларація містить низку норм, які матимуть негативний вплив на місцеві бюджети. По-перше, це зниження на 4% частки ПДФО, що зараховується до… ...
Звернення до операторів ринку харчових продуктів
У зв’язку із частими відключеннями електроенергії завчасно подбайте про наявність альтернативних джерел електроенергії (бензинові або дизельні генератори, портативні електростанції, автомобільні рефрижератори тощо). Адже за відсутності джерела живлення перестає працювати холодильне та морозильне обладнання, що призводить до псування харчових продуктів адже ковбаси, сири, м’ясо, риба, молочні та інші продукти стають непридатними та небезпечними для споживання, уразі… ...
Засідав виконавчий комітет Хустської міської ради
Сьогодні, 19 липня, відбулося чергове засідання виконавчого комітету Хустської міської ради, яке провів в.о. міського голови Василь Губаль. Участь у роботі засідання взяв заступник міського голови Павло Тесличко та керуючий справами виконавчого комітету Ерік Шимоня. Члени виконкому опрацювали понад 40 актуальних питань, що стосуються життєдіяльності територіальної громади, та прийняли по них відповідні рішення. Серед головних… ...
Марія Андрейко: «Рекрутинг – альтернатива мобілізації»
Рекрутинг та мобілізація – це різні процеси, які не можна прирівнювати, оскільки одне жодним чином не замінює інше. Рекрутинг – це спосіб покращити сервіс для громадян, які готові доєднатися до ЗСУ. Таким чином можна підготуватися до військової служби в обраному підрозділі. Про це наголошує заступник начальника штабу з мобілізаційної роботи 72 батальйону Хустської територіальної оборони,… ...
Триває реєстрація на Український молодіжний форум 2024: Вільні мріяти!
Рада з молодіжних питань при Президентові України у тісній співпраці з Міністерством молоді та спорту України за підтримки міжнародних партнерів запрошує на наймасштабніший захід. Форум присвячений відзначенню Міжнародного дня молоді та покликаний зібрати на одному майданчику близько трьохсот найактивніших представників та представниць молодіжної сфери з різних куточків України. Захід відбудеться 10-12 серпня у м. Київ.… ...