Хустська міська рада

Володимир Ерфан: Відреконструйована під’їздна дорога до Руїн Хустського замку дозволить збільшити кількість туристів, а відтак додатково наповнити міську скарбницю

Як ми вже повідомляли, минулого тижня делегація з Хуста відвідала Словаччину у рамках впровадження спільного проєкту «Відновлення історичних пам’яток Сніна-Хуст». По поверненні керівник проєкту, який й очолив делегацію, секретар Хустської міської ради Володимир Ерфан дав розлоге інтерв’ю про поїздку і відповідно про сам проєкт, який вже на старті реалізації.

  • У м.Сніна відбулась Стартова Конференція з реалізації проєкту Програми Транскордонного Співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 «Відновлення історичних пам’яток Сніна-Хуст», у якій Ви, Володимире Івановичу, безпосередньо брали участь, тож розкажіть про що зокрема йшла на ній мова?
  • Так, це була стартова конференція, де було презентовано як частину проєкту від Сніни, так частину – від нас. Відтак наші партнери у рамках проєкту реконструюватимуть другу частину свого палацу та прилеглого скверу, а ми проведемо реконструкцію підїздної дороги до Руїн Хустського замку.

 

  • Хто ще був у складі делегації з Хуста і яку мету взагалі переслідувала ця закордонна поїздка?
  • У складі делегації перебували ті, хто безпосередньо має відношення до даного проєкту та його реалізації. Я, як керівник проєкту, очолив делегацію. Ще були відряджені: заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства Щербан Роман Іванович, начальник відділу з питань юридично-правового забезпечення діяльності ради Гуменюк Наталія Олександрівна, начальник відділу містобудування та архітектури Орос Василь Васильович, спеціаліст відділу інноваційних впроваджень інвестицій та сталого розвитку міста управління економіки Луп’як Віталій Іванович, спеціаліст І категорії відділу бухгалтерського обліку та звітності виконавчого комітету Хустської міської ради Донинець Мар’яна Юріївна. Для усіх членів делегації ця поїздка була ознайомчою. Мета – побачити проєкт зсередини, а не поверхнево – на відстані. Переконаний, це спрацює на результат.

 

  • Окрім конференції, чим ще була цікава зустріч із партнерами?
  • Уряд м. Сніна організував культурну програму, у ході якої ми відвідали їх визначні місця. Серед них й міні-музей дерев’яних церков Словаччини, що були притаманні Сходу цієї країни, зведені у часи лемків, бойків, так звані Руснацькі церкви. Також побували ми на місці падіння метеориту, а ще бачили єдину хату, вкриту соломою. Адже у них нема такого музею під відкритим небом як у нас в Ужгороді, етно-музею, мають лиш цю хату. До слова, унікальну хатину викупило місцеве ТБ, що збирається перенести її на вільну землю, бо наразі стоїть вона на приватній. А потрібна реліквія телевізійникам для програми «Вечірня казка», формат зйомки якої відповідає даній тематиці. Загалом цікава поїздка, пізнавальна.

 

  • Володимире Івановичу, от а що далі? Так, спершу амбітні плани, потім – розробка проєкту, пошук фінансового ресурсу і обговорення всіх нюансів з реалізації тощо. А зараз ми вже можемо говорити про те, що Ви таки перейшли від слів до справ?
  • Звичайно. Наразі реалізація проєкту вже стартувала. На Замковій горі розпочаті земляні роботи, а також здійснена вирубка дерев, що дозволить дорогу до руїн замку розширити. Також будуть бетонувати підпірні стінки, а також встановлювати лотки водовідведення, і так по-малу будемо рухатися до під’їзної брами. Друга черга – від підніжжя (мостику та стоянки) до цієї середини – Соснової галявини.

Власне, проєктом передбачені підготовчі будівельні роботи на дорозі з встановленням системи водовідведення для захисту шляху від розмиву; встановлення дорожнього покриття з бруківки та бордюрів по всій довжині дороги від підніжжя гори до її вершини (Протяжність: 1 км. 100 м.); встановлення в’їзних воріт для захисту території «Руїн Хустського Замку»; встановлення в зоні відпочинку (Соснова галявина) макету замку у масштабі 1:20; встановлення вздовж дороги вуличних світильників у кількості 57 шт. і малих архітектурних форм – лавиць та інформаційно-вказівних знаків. Крім того, проєкт передбачає й озеленення. Відтак буде висаджено 51 дерево і 50 кущів, а також передбачено висівку багаторічних  трав. 

 

  • Насамкінець, на скільки важливий даний проєкт для громади міста чи є в ньому взагалі потреба, якщо навколо нього стільки нарікань і незадоволених громадян?
  • Так, люди десь говорять, що у нас у місті є більш нагальні проблеми. В якійсь мірі вони праві. Однак не все одразу – це перше. Друге – ще раз наголошую, що реалізація даного проєкту у більшій мірі фінансується коштом ЄвроСоюзу, а не місцевими платниками податків. Тому від такої нагоди гріх відмовлятися. Щодо його важливості та потреби реалізувати, то вони – неабиякі! Адже свідок минувшини, залишений нам у спадок, відвідують туристи. Той турист, який приїхав у місто, він у когось має поїсти, десь спати, відремонтувати авто чи щось купити собі на згадку, а це все – додаткові прибутки підприємців, які сплачують податки до міської скарбниці, що знову ж таки дозволять нам ще щось зробити у місті, відремонтувати чи побудувати і т.д, і т.п. Тільки так ми зможемо забезпечити належну життєдіяльність міста.

 

До слова, проєкт має офіційний термін реалізації: з 2019 року по 2021 рік (жовтень). Однак, якщо не буде перебоїв у фінансуванні і дозволятиме погода, будівельні роботи завершаться до кінця 2020-го. Так, до травня 2021 року об’єкт вже зможуть здати в експлуатацію. Фінальною ж стадією проєкту стане кількаденний лицарський фест, де відбуватиметься й імітація осади Хустського замку лицарями, й варіння каші, й багато інших цікавинок. Отож, місто має подальший розвиток та потенціал, що відрадно.

Пресслужба Хустської міської ради

 

Опубліковано: 30.01.2020 3329 Переглядів
Поділитися

Також може бути цікавим

Стартує грантовий конкурс «Кар’єрний старт. Програма молодіжної гарантії»
Деталі конкурсу за посиланням: https://uyf.gov.ua/programs/kariernyistart. Кінцева дата подачі заявок до 7 серпня 2024 року. У разі виникнення питань чи пропозицій – прохання звертатись –  uyf.inbox@gmail.com. або за тел. 246 62 36. Стежте за оновленнями та можливостями Українського молодіжного фонду на https://www.facebook.com/uyf.gov.ua/ та безпосередньо на веб-сторінці – https://uyf.gov.ua/   Детальніше: «Кар’єрний старт. Програма молодіжної гарантії» (2)… ...
«Вітрина-1201»: Пенсійний фонд інформує про надання житлових субсидій та пільг
Пенсійний фонд України продовжує працювати над  удосконаленням системи надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Першим кроком стала автоматизація процесу їхнього призначення. У зв’язку з цим до 1 січня 2023 року управителям багатоквартирних будинків, об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, виконавцям комунальних послуг необхідно було зареєструватися в електронному кабінеті на офіційному вебпорталі Пенсійного фонду України… ...
Відео з відкриття Алеї пам’яті Героїв у місті Хуст
...
З Днем державності України!
Сьогодні, 15 липня, Україна відзначає День української Державності. 3 цієї нагоди в Хустському міському парку біля памʼятника Янголу-революціонеру відбулися урочисті заходи. Участь у них взяло керівництво Хустської міської ради та району, громадськість. Хвилиною мовчання та покладанням квітів помʼянули тих, хто за понад тисячолітню історію боровся за українську державність і поклав за неї своє життя. Далі… ...
У Хусті відкрили Алею пам’яті Героїв
Символічним та водночас скорботним став недільний день урочистого відкриття Алеї пам’яті Героїв – земляків, які полягли за свободу і незалежність Батьківщини у російсько – українській війні. 14 липня Хустська територіальна громада, керівництво міста й району, військовослужбовці, ветерани, священнослужителі, рідні та близькі полеглих воїнів, представники установ і організацій, депутати, старости, жителі та гості зібрались тут, аби… ...
128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада відзначає 102 річницю від дня створення
12 липня 1922 року вважають офіційною датою заснування 128-ї бригади. За роки існування завдяки подвигам, відвазі й хоробрості бійців бригада стала справді легендарною.Вічна пам’ять воїнам, які віддали своє життя у бою з ворогом.Низький уклін та шана військовослужбовцям, які сьогодні стоять на варті нашої безпеки, суверенітету та незалежності держави.Закарпаття пишається!Слава Україні!Героям слава! ...