Хустська міська рада

Підприємницька діяльність: недопущення помилок при виборі та зміні КВЕД

5z49qpq2xniІноді підприємці, намагаючись заробити більше, забувають про те, що їх дохід повинен збігатися з тими КВЕД, які вони зазначили при держреєстрації. І навіть якщо підприємець пам’ятає про них, то не враховує те, що про зміни потрібно повідомити не тільки держреєстратора, а й податкову.
Для того щоб не допустити помилок та уникнути відповідальності у такій ситуації, фізична особа – підприємець має вжити наступних кроків.
Так, в першу чергу необхідно визначити діяльність, якою планується займатися, і заздалегідь обрати КВЕД, що відповідає такій діяльності. Після визначення КВЕД потрібно звернутися до держреєстратора з метою визначення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців  та громадських формувань (далі – Єдиний державний реєстр) із заявою за формою №11 із зазначенням лише  тих КВЕД, які заплановано  додати та/або виключити: напроти коду виду економічної діяльності потрібно проставити позначку «х», вказавши таким чином, який КВЕД необхідно включити або виключити.  У разі якщо попередні класифікатори актуальні та по ним планується здійснювати діяльність і надалі, то в заяві вони не зазначаються.
Після подання заяви до держреєстратора потрібно подати заяву до контролюючого органу  за місцем реєстрації, зазначивши нові види діяльності. Терміни подання заяви у разі зміни видів господарської діяльності: I та II групи – не пізніше 20 числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися такі зміни;          III та IV групи – разом з податковою декларацією за податковий  (звітний) період, у якому відбулися такі зміни.
У разі якщо підприємець отримав дохід від здійснення діяльності, не зазначеної  у Єдиному державному реєстрі як підприємницька діяльність, то такий дохід вважається  отриманим не як підприємцем, а як фізичною особою.
У такому випадку платник зобов’язаний  включити суму таких доходів  до загального річного оподатковуваного доходу  та подати податкову  декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів  (пп. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 Податкового кодексу). Ставка податку становить 18 % бази оподаткування.
Крім того, така особа є платником військового збору. Ставка збору становить 1,5 % від об’єкта оподаткування, визначеного п. 163.1  ст. 163 зазначеного Кодексу.
Якщо ж підприємець  отримав дохід від здійснення підприємницької діяльності, зазначеної в Єдиному державному реєстрі, але при цьому не зазначеної в реєстрі платників єдиного податку у зв’язку з відсутністю заяви  про внесення змін до цього реєстру, то в такому разі платник єдиного податку  зобов’язаний  перейти на сплату інших податків і зборів, визначених Податковим кодексом, – з першого числа місяця, що настає за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види  діяльності (пп. 7 пп. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 цього Кодексу).
У разі якщо платник у такому випадку самостійно не перейшов на сплату  інших податків і зборів, то реєстрацію платником єдиного податку  може бути анульовано  шляхом виключення з реєстру платників  єдиного податку за рішенням контролюючого органу (п.299.10 ст. 299 Податкового кодексу).
Уразі виявлення відповідним контролюючим органом  під час проведення перевірок порушень анулювання реєстрації  платника єдиного податку першої – третьої груп проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, що настає за кварталом, у якому  допущено порушення. У такому випадку суб’єкт господарювання  має право обрати  або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення  чотирьох послідовних кварталів  з моменту прийняття рішення  контролюючим органом.
Крім цього, до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначені у реєстрі платників єдиного податку, віднесених до першої або другої групи, ставка єдиного податку встановлюється у розмірі 15 %.

За матеріалами Хустської ОДПІ

 

Опубліковано: 29.05.2017 2083 Переглядів
Поділитися

Також може бути цікавим

Танцювальний клуб «Еліт» виступив із благодійним концертом
У суботу, 29 червня, у приміщенні Закарпатського обласного театру драми та комедії пройшов благодійний звітний концерт зразкового хореографічного колективу танцювального клубу «Еліт». З вітаннями до учасників та керівниці танцювального клубу звернувся очільник Хустської територіальної громади Василь Губаль: «Владо Петрівно, сьогодні приємно відзначати ваш значний внесок у розвиток культури. Ваші вихованці – гордість нашої громади, які… ...
Рішенням сесії у Хустській ТГ перейменовано 12 вулиць
Рішенням сесії депутати затвердили сьогодні перелік назв вулиць, провулків, площ, майданів, набережних у м. Хуст та населених пунктах Хустської територіальної громади. Назви змінено задля відзначення подвигу, масового героїзму та стійкості громадян, проявлених у захисті території України під час відсічі збройної агресії російської федерації. Перелік вулиць та їхня нова назва: вул. Борканюка у м. Хуст перейменована… ...
Депутати Хустської ТГ затвердили низку важливих рішень
Сьогодні, 28 червня, відбулося І засідання VI сесії Хустської міської ради. Перед початком депутати вшанували хвилиною мовчання всіх полеглих воїнів та мирних жителів, що загинули внаслідок російської агресії. Далі очільник громади озвучив звернення депутата міськради Івана Росохи, який просить посприяти виділенню коштів у сумі 250 тис.грн для забезпечення потреб військової частини 128-ї Окремої гірсько-штурмової Закарпатської… ...
Покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку
Сьогодні з нагоди Дня Конституції України відбулося урочисте покладання квітів до пам’ятника видатному українському поету Тарасові Шевченку. Участь у заході взяли заступники Хустського міського голови Василь Калин та Павло Тесличко , а також керівники району, представники силових структур та громадськість. Пам’ятник Тараса Шевченка став символом національного відродження та боротьби за свободу. Покладанням квітів місцева влада… ...
Вітання з Днем Конституції України
Шановні жителі та гості Хустської територіальної громади, захисники України!  Наша країна обрала шлях незалежного розвитку і закріпила це в Конституції, яка увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Основний Закон став важливим кроком у забезпеченні прав і свобод людини та громадянина. Це ті цінності, за які ми… ...
Чергова онлайн-зустріч «Діалог влади і бізнесу» відбудеться 27 червня 
Інформуємо суб’єктів малого, середнього, великого бізнесу громади, а також фізичних осіб, що 27 червня  відбудеться чергова онлайн-зустріч «Діалог влади і бізнесу», в рамках запроваджених щотижневих онлайн-зустрічей (щочетверга з 15.00 до 17.00) відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації – обласної військової адміністрації від 06.02.2024 № 260 “Про запровадження формату онлайн зустрічей «Діалог влади і бізнесу».… ...