Хустська міська рада

Зразковий вокальний ансамбль «Перлинка»

Управління культури, молоді і спорту Хустської міської ради

 

Керівник – Липчей Оксана Юріївна 

Вокальний колектив «Перлинка» розпочав свою діяльність  у 2007 році на базі школи мистецтв м.Хуст. До його складу входять старша та підготовча група віком від 7 до 15 років. Основний склад колективу нараховує 23 учасників: старша група – 12 учасників, підготовча – 11. Незмінним керівником колективу впродовж 12 років є Липчей Оксана Юріївна.

Протягом періоду роботи склад колективу змінювався. У всіх учасників назавжди залишилася любов до пісні. У дітей початкового рівня навчання виховується інтерес до творчої діяльності та розвиваються основні вокальні навички. Група основного рівня – це діти зі стійким інтересом до занять із вокалу, які беруть участь у  різного рівня конкурсах. З обдарованими дітками передбачені індивідуальні заняття, а також для відпрацювання нових творів. В ансамблі також беруть участь і хлопці-солісти. Навчаючись мистецтву співу, вихованці опановують технічні та художньо – виразні засоби виконання, систему співацьких навичок та вмінь: правильну вокальну поставу, звукоутворення, дихання, дикцію.

Репертуар вокального ансамблю різноманітний. До нього входять класичні твори, твори сучасних українських та зарубіжних авторів, народні, жартівливі та естрадні пісні.

Вокальний ансамбль «Перлинка» має великий досвід конкурсної та концертної діяльності. Він є постійним учасником міських, обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Неодноразово був нагороджений грамотами, дипломами та цінними подарунками. Так,

  • у 2010 році колектив став лауреатом 2 ступеня III обласного конкурсу хорового мистецтва м.Ужгород;
  • у 2012 р. – лауреатом 1 ступеня IV обласного конкурсу хорового мистецтва м.Ужгород;
  • у 2014р. – дипломанти  1 ступеня II обласного конкурсу вокальних ансамблів малих форм – м.Ужгород;
  • у 2014 році дипломанти 2 ступеня Міжнародного конкурсу-фестивалю «Олімп збирає друзів» – ГРЕЦІЯ-2014;
  • 2015 р. – лауреати 2 ступеня  X  Міжнародного конкурсу «Закарпатський едельвейс» (м.Ужгород); – дипломанти 1 ступеня II Міжнародного фестивалю-конкурсу сучасної дитячо-юнацької творчості «ЯСКРАВА КРАЇНА- 2015»;
  • у 2016 році – лауреати 2 ступеня III обласного конкурсу вокальних ансамблів малих форм м.Ужгород;

– лауреати 1 ступеня VI обласного конкурсу хорового мистецтва м.Ужгород;

– диплом лауреата 1 ступеня Всеукраїнської музичної олімпіади «Голос країни-2016».

За вагомий внесок у розвиток культури українського народу, високий художній рівень та виконавську майстерність, активну творчу діяльність Постановою колегії управління культури Закарпатської облдержадміністрації від 20 грудня 2016 року вокальному ансамблю «Перлинка» присвоєно звання «Зразковий аматорський колектив».

Після присвоєння звання колектив продовжує плідно працювати і розвиватися.

У грудні 2016 року колектив здобув перемогу на Всеукраїнському фестивалі-конкурсі мистецтв  «Зіркова хвиля» у Львові – лауреат 1 премії в номінації академічний вокал. Солісти «Перлинки» Товт Катерина та Ракущинець Ярослав – лауреати 2 премії в номінації академічний вокал кожен у своїй віковій категорії;

  • у березні 2017 року вокальний ансамбль «Перлинка» нагороджений подякою за участь у конкурсі стрілецької пісні «Красне поле», що проходив у м.Хуст;

у 2017 році – лауреати 1 премії  у номінації «академічний вокал» Міжнародного фестивалю-конкурсу дитячого, юнацького та молодіжного мистецтва «Empire of Talents», що проводився у місті Мукачево.

З вересня 2017 року підготовча група змінює склад ансамблю, стає основним колективом,  який продовжує працювати в естрадному та класичному напрямках.

  • 16-18 березня 2018 року новий склад ансамблю здобуває перемогу, отримує  диплом лауреата 2 премії  на Міжнародному фестивалі–конкурсі «Місто Лева»;

у червні  2018 р. ансамбль здобуває диплом лауреата 2 ступеня на міжнародному фестивалі-конкурсі талантів «Золотий Грааль» в місті Кітен (Болгарія). Цього ж року у травні був проведений ювілейний концерт до 10-річчя  створення  ансамблю «Перлинка».

  • 22-24 березня 2019 року – диплом 1 премії в VI Міжнародному фестивалі дитячої та юнацької творчості «Весняний бал» в м.Ужгород.

Сценічна діяльність «Перлинки» має велику популярність у школах, колективах підприємств та установ м.Хуст. Колектив тісно співпрацює з багатьма громадськими організаціями,  є бажаним гостем у дитячих будинках сімейного типу, інтернатних установах, закладах для дітей з обмеженими можливостями.

Керівник колективу Липчей О.Ю. має гарні організаторські здібності, уміло володіє дитячою аудиторією, багато сил приділяє вихованню любові до української пісні, розвитку  творчих здібностей кожної дитини, формуванню духовної культури. Оксана Юріївна протягом багатьох років підтримує в колективі товариські стосунки, виховує відповідальність та взаємоповагу.

Жодне свято, організоване у місті, не обходиться без участі цього колективу. На їхні виступи завжди чекають з нетерпінням, адже керівник «Перлинки» вдало підбирає репертуар. Номерам відповідають костюми, які створює Липчей О.Ю. за допомогою батьків та управління культури. Двічі на рік проводяться батьківські збори, батьки і керівник живуть радощами і успіхами дітей.

Ансамбль є символом відродження та популяризації української народної та сучасної естрадної пісні.

Репертуар зразкового вокального ансамблю «Перлинка»

1. «ЗАЧАРОВАНА ЗЕМЛЯ» сл.О.Вратарьова, муз.О.Злотника
2. «НЕ ПОГАСНЕ СОНЦЕ» сл.В.Кудрявцевої, муз.І.Кириліної
3. «ВЕРХОВИНО, РІДНИЙ КРАЮ» В’язанка закарпатських народних пісень в обробці В.Чаусова
4. «НА ГОЙДАЛКАХ»   Неаполітанська пісня. Сл.К.Валькадоса (переклад Липчей О.) муз.Л.Денца
5. «МАЛЕНЬКА СКРИПКА» сл і муз.А.Житкевича
6. «ДИТЯЧИЙ ДЖАЗ»  сл. і муз.І Хрісаніді

(переклад Липчей О.)

7. «ЧАКЛУНКА»  сл.і муз.І.Хрісаніді (переклад  Липчей О.)
8. «ЛУГОВА КАЗКА»  сл.М.Сингаївського, муз.В.Кукоби
9. «МУЗИКА ЗВУЧИТЬ»  сл.і муз Л.Горової
10. «СВЯТКОВИЙ РОК-Н-РОЛЛ» сл.С.Корнієнко, муз.Р.Лісової
11. «НАДІЯ ,ВІРА І ЛЮБОВ»  сл.і  муз.Н.Вишневської
12. «ПІСНЯ-ПОБАЖАННЯ»   сл.і муз.О.Янушкевич
13. «НЕБО»  сл.і муз.А.Петряшевої (укр.текст Липчей О.)
14. «ПРО СІАМСЬКОГО КОТА»   сл. і муз.І.Кириліної

                  

Портфоліо

зразкового вокального ансамблю «Перлинка»

за 2016-2019рр.

Дитячий  вокальний ансамбль «Перлинка» управління культури,молоді і спорту Хустської міської ради створено у 2007 році. До цього часу ансамбль брав участь в різноманітних конкурсах обласного, всеукраїнського та міжнародного значення. Ведеться робота в класичному та естрадному напрямках. У грудні  2016 році ансамблю присвоєно звання «Зразковий аматорський колектив»

Репертуар колективу 2016-2018 рр :

1.ПТАХА-МУЗИКА  сл.М.Пляцковського,муз.В.Синенко

2.КОЛОМИЙКИ  Ф.Колесса

3.ЦВІТИ УКРАЇНО! Сл.і муз.І.Францискевич

4.ДАЙ МЕНІ ТРЕМБІТУ

5.НАДІЯ ,ВІРА І ЛЮБОВ  сл.і  муз.Н.Вишневської

6.ЯКЩО ЛЮБИШ КОХАЙ сл.і муз В Павліка

7.ЛУГОВА КАЗКА

8.РОЗКОПАЮ Я ГОРУ  укр.нар.пісня

9.КОЛИСКОВА УКРАЇНИ сл.і муз.Н.Май

10.СТАРЕНЬКИЙ ТРАМВАЙ із репертуару Пікардійської терції

11.СОНЦЕ

12.СВЯТКОВИЙ РОК-Н-РОЛЛ

13.ОБІЙМИ МЕНЕ сл.і муз.Вакарчука

14.ФОНТАНУ БАХЧИСАРАЙСКОГО ДВОРЦА сл.О.Пушкіна,

муз. А.Власова

15.СКЕТ-КАНОН

16.ДАЙТЕ СИНОВІ ІМ’Я  сл.і муз.В.Соколова

17.ГУСИ сл.М.Сингаївського муз.В.Верменича

18.ДОЩИК  укр.народна пісня

19.ОЙ У ВИШНЕВОМУ САДУ укр.нар.пісня

20.ОЙ ВЕРШЕ МІЙ, ВЕРШЕ укр.народна пісня

21.НЕ ШУКАЙ ЛЮБИСТОК сл.Р.Біль, муз.І.Іванців

Після присвоєння звання колектив продовжує плідно працювати і розвиватися.

У грудні 2016 року виїзд на  всеукраїнський фестиваль-конкурс мистецтв  «Зіркова хвиля» (м.Львів) приносить ансамблю звання лауреату 1 премії у номінації академічний вокал.

Солісти «Перлинки» Товт Катерина та Ракущинець Ярослав дістали по 2 премії в номінації академічний вокал кожен у своїй віковій категорії.

У березні 2017 року вокальний ансамбль «Перлинка» нагороджений подякою за участь в конкурсі стрілецької пісні «Красне поле-2017» м.Хуст.

У травні 2017 року ансамбль бере участь у Міжнародному конкурсі-фестивалі дитячого, юнацького та молодіжного мистецтва «Empire of Talents», який проводився у місті Мукачеві  і стає лауреатом 1 премії у номінації «академічний вокал».

Цього ж року у травні був проведений концерт до 10-річчя  створення  ансамблю «Перлинка» в школі мистецтв м.Хуст.

КОНЦЕРТ ДО 10-річяя створення ансамблю «ПЕРЛИНКА» 25 травня 2017 року

Концертні номери:

1.Ми Перлинки Карпат

2.Святковий рок-н-ролл

3.Соліст Ракущинець Ярослав

4.Соло Порада Олександр

5.Розкопаю я гору.

6.Дощик

7.Танець

8.Солістка  Катя Товт

  1. Старенький трамвай

10.Фонтан любви

11.Гуси

12.Обійми мене

13.Скрипка

14.Не шукай любисток

15.Цвіти Україно!

16.Дай мені трембіту!

17.Надія,віра і любов. Новий склад

У червні цього ж року ансамбль побував на міжнародному фестивалі-конкурсі талантів « Золотий Грааль» в місті Кітен ,Болгарія. ,де здобуває диплом лауреата 2 ступеня.

З вересня 2017 року змінюється склад ансамблю, який продовжує працювати в естрадному та класичному напрямках.

Бере участь у різноманітних концертах місцевого значення: День вчителя-жовтень; День самоврядування; День міста тощо.

6-18 березня 2018 року ансамбль виїжджає у місто Львів для участі в Міжнародному фестивалі –конкурсі «Місто Лева» де дістає диплом лауреата 2 премії .

На початку вересня повністю змінюється склад учасників ансамблю. Набирається молодший склад учасників 7-8 років.

22-24 березня 2019 року  новим оновленим складом ансамбль приймає участь в VI Міжнародному фестивалі дитячої та юнацької творчості «Весняний бал» в м.Ужгород, де здобуває диплом 1 премії. В травні бере участь в концерті до Дня міста Хуст.

Наразі триває клопітка робота над ансамблевим звучанням,робота з солістами,працюємо як в естрадному напрямку так і в академічному.

СПИСОК

учасників зразкового вокального ансамблю «Перлинка»

1. Бабич Дарина
2. Поп Даніела
3. Росоха Андріана
4. Агаєва Вікторія
5. Чонка Адель
6. Гасанов Алі
7. Стойка Ярослава
8. Бобик Олександра
9. Корнута Максим
10. Пішта Каріна
11. Куліш Дарина
12. Вовчок Віталіна
13. Тарканій Кіра

Творча характеристика

на керівника зразкового

вокального ансамблю «Перлинка»

Липчей Оксану Юріївну

 

27 серпня 1977 р.н.,

освіта вища, Львівська музична академія,

2002р.

стаж роботи – 24р.

Липчей Оксана Юріївна – викладач вищої категорії, завідувачка  музично-теоретичного відділу Школи мистецтв м.Хуст, створила вокальний ансамбль «Перлинка» при Школі мистецтв у 2007 році і  працює незмінним керівником по сьогодні.

У 1996  році закінчила диригентсько-хоровий відділ Ужгородського  музичного  училища ім.Д.Задора і продовжила навчання в Львівській  музичній академії, яку закінчила в 2002 році.

З 2007 року поєднує роботу керівника хору учнів молодших та старших класів Школи мистецтв та керівника аматорського колективу.

Оксана Юріївна за час педагогічної праці зарекомендувала себе, як досвідчений фахівець, хороший вихователь, творча особистість. Має креативне мислення, завжди у творчому пошуку, активна, емоційна, постійно займається самоосвітою, у неї розвинуте почуття обов’язку та професійної відповідальності. Кожне заняття – це новаторська ідея, що сприяє збереженню цінностей української пісні. Вона направляє та організовує діяльність на створення необхідних умов для успішної роботи свого колективу.

О. Липчей детально продумує систему роботи на заняттях, де відповідально ставиться до розвитку у вихованців колективу вокально-хорових навичок, навчанню «вокальної мови» і все це незмінно здійснює в єдиному комплексі.

Працюючи з дітьми, завжди звертає увагу на правильне дихання, єдину манеру звукоутворення, чистоту інтонування звуків. Знання особливостей вікового робочого діапазону допомагає їй вірно розподілити дітей в ансамблі по голосах. Звертаючи увагу на звучність голосу, виховуючи з раннього віку високе резонування, керівник ансамблю створює тим самим сприятливі умови для природного розвитку тембрових якостей кожного голосу, його майбутнього характеру.

О.Липчей належно веде необхідну документацію керівника колективу, виконує складну авторську навчальну програму, має високу теоретичну та методичну підготовку за фахом. Регулярно опрацьовує відповідну літературу, знайомиться з досвідом роботи інших вокальних колективів області.

Особливо поширеним на заняттях є метод співу без супроводу (a сapella). Оксана Юріївна вважає, що такий вид співу розвиває, удосконалює слух, підвищує увагу гуртківців до чистоти інтонації і тим самим виховує навички точного інтонування, розвиває ладо-гармонічне чуття і сприяє розвитку ансамблевого співу, підвищує виразність виконання.

Чимало вихованців Липчей О.Ю. продовжили навчання у мистецьких вищих навчальних закладах України.

Завдяки керівнику ансамбль «Перлинка» має великий досвід конкурсної та концертної діяльності, він є постійним учасником міських, обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів, за що неодноразово був нагороджений грамотами, дипломами та цінними подарунками. Липчей О.Ю. має гарні організаторські здібності, уміло володіє дитячою аудиторією, багато сил приділяє вихованню любові до української пісні, розвитку  творчих здібностей кожної дитини, формуванню духовної культури. Оксана Юріївна протягом багатьох років підтримує в колективі товариські стосунки, виховує відповідальність та взаємоповагу.

          

Заступник начальника управління

культури, молоді і спорту

М. КРИВАНИЧ

1 жовтня 2019 року

м.Хуст

Фотогалерея:

Поділитися